Cepljenje proti HPV-ju je koristno tudi po 26. letu starosti, je dejala Marjetka Uršič Vrščaj. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač
Cepljenje proti HPV-ju je koristno tudi po 26. letu starosti, je dejala Marjetka Uršič Vrščaj. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač

Ne, ker ne zaščiti celotne kože genitalnega področja, to je področja okrog spolovil. Je pa kondom zelo priporočljiva zaščita proti drugim spolno prenosljivim boleznim.

Dr. Marjetka Urščič Vrščaj o (ne)učinkovitosti kondoma.

"Cepljenje je, glede na najnovejše podatke o učinkovitosti štirivalentnega cepiva, priporočljivo oz. lahko koristno tudi po 26. letu," pravi. Vaša vprašanja so bila pestra in konkretna. Spletni klepet je (kot vedno) priložnost, da povprašate tudi o stvareh, ki se jim s partnerji, družinami, sodelavci, "prijatelji" na spletnih omrežjih ... praviloma ognete. "Res je, da se okužba s HPV prenaša pri različnih spolnih odnosih, tudi oralnem. V primeru okužbe pa ta izzveni pri večini okuženih (več kot 80 %) in rak se pojavi zelo redko. Zaradi tega se ni potrebno odpovedati oralnemu seksu, na ranice ali razjede v ustih pa le bodite pozorni, predvsem v starejših letih," na eno izmed njih odgovarja dr. Marjetka Uršič Vrščaj.

Cepljenje tudi za moške? "Da, po mojem osebnem mnenju in priporočilih, ki so bila objavljena v ZDA. Evropska priporočila za zdaj cepljenja za moške še ne priporočajo, je pa to po mojem mnenju samo vprašanje časa."

Pomembno
Ginekologinja Vam lahko napravi samoplačniški odvzem testa HPV, če so pri Vas izvidi brisov materničnega vratu normalni. Če pa so brisi začetno patološki pa imate pravico do odvzema testa HPV, ki je plačljiv od zdravstvenega zavarovanja. Vendar pa pozitiven test HPV, pri normalnem brisu materničnega vratu, še ne pomeni bolezni, pač pa le lahko kaže na prehodno, trenutno okužbo.
Okužba z virusom HPV lahko ne povzroča nikakršnih bolezenskih sprememb in zato za okužbo niti ne vemo. Lahko pa se, redkeje, razvijejo genitalne bradavice ali čez nekaj let tudi predrakave spremembe materničnega vratu. Če se je okužba s HPV odrazila kot genitalne bradavice ali predrakave spremembe, je treba vedno biti pri pregledu pozoren tudi na spremembe na drugih organih, ki jih lahko okužijo HPV: npr. zunanje spolovilo ali nožnica pri ženski ali spremembe na penisu pri moškem. Pa tudi spremembe v grlu ali zadnjiku pri obeh spolih.


"Večina žensk, ki se okužijo s HPV (več kot 85 %), okužbo premaga in ne dobijo nobene bolezni, povezane s HPV. Le pri približno 10 % žensk se razvije kronična ali perzistentna okužba, ki pa v nekaj letih lahko povzroči nastanek predrakavih sprememb materničnega vratu. Ali se bodo razvile predrakave spremembe pri določeni ženski, pa je tudi odvisno od imunskega sistema posamezne ženske, morebitnega kajenja, uporabe kontracepcijskih tablet skozi mnogo let in podobno. Zaradi raka vseeno zbolijo le redke ženske."
Ginekologinja dr. Marjetka Uršič Vrščaj se ukvarja predvsem z rakom materničnega vratu in s cepljenjem proti HPV-ju. Ginekologija in porodničarka z onkološkega inštituta, ki deluje na področju ginekološke onkologije, je bila prva strokovnjakinja pri nas, ki se je začela ukvarjati s povezavo med humanimi virusi papiloma in rakom materničnega vratu. Je avtorica številnih strokovnih člankov v splošnih in strokovnih medijih, sodeluje pa tudi v državnem programu ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu. V klepetalnici je sodelovala v okviru tedna boja proti raku, ki letos poteka pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki.

Ne, ker ne zaščiti celotne kože genitalnega področja, to je področja okrog spolovil. Je pa kondom zelo priporočljiva zaščita proti drugim spolno prenosljivim boleznim.

Dr. Marjetka Urščič Vrščaj o (ne)učinkovitosti kondoma.