Ni treba da ljudje ravno umirajo, da se opozori na gripo, meni Kraigherjeva. Foto: MMC RTV SLO
Ni treba da ljudje ravno umirajo, da se opozori na gripo, meni Kraigherjeva. Foto: MMC RTV SLO
Maska
Kraigherjeva je odgovorila tudi na vprašanje o nošenju mask. Več lahko preberete v arhivu klepetov. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Kraigher za MMC o nalezljivih boleznih

Ljudje se z virusom pandemske gripe še niso srečali, pričakuje pa se , da bo zbolelo več ljudi kot pri običajni sezonski gripi. Tako se je izkazalo vsaj na južni zemeljski polobli, je v MMC-jevi spletni klepetalnici še povedala Kraigherjeva, sicer predstojnica Centra za nalezljive bolezni na IVZ-ju. Seveda so kot običajno najbolj ogroženi ljudje s kroničnimi boleznimi, je pojasnila.

Cepivo ne ščiti pred sezonskimi virusi
Kar se tiče pandemskega cepiva, je ministrstvo za zdravje najprej naročilo 800.000 odmerkov. Na vprašanje o varnosti je gostja povedala, da je bilo cepivo odobreno od Evropske agencije za zdravila na podlagi podatkov o varnosti in učikovitosti, sicer pa bodo enako cepivo uporabljali tudi v drugih evropskih državah. To cepivo pa zaščiti le pred pandemsko gripo, ker pa bodo v zimskem času krožili tudi sezonski virusi, se je smiselno zaščititi tudi proti tem, opozarja Kraigherjeva.

"Virusi gripe doživljajo nenehne spremembe. Nekatere so majhne, druge velike oziroma popolne spremembe. V primeru majhnih sprememb se pojavljajo sezonske epidemije, v primeru velikih sprememb pa pandemije. V 20. stoletju smo imeli tri pandemije. Izkušnje kažejo, da v pandemijah zboli veliko prebivalcev po svetu, ker imunosti na spremenjeni sev gripe nimajo," še pojasnjuje Kraigherjeva.

Na vprašanje o teorijah zarote, češ da naj bi cepivo dejansko prenašalo smrtonosni virus, ljudje pa naj bi se začeli posledično cepljenjem izogibati, Kraigherjeva ni želela odgovoriti.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

Smrt dekleta v Veliki Britaniji nepovezana s cepljenjem proti HPV-ju
Gostja je pojasnila tudi, da je projekt cepljenja šestošolk proti humanemu papiloma virusu (HPV) stekel. Pojavljali so se sicer nekateri dvomi, zlasti po smrti dekleta v Veliki Britaniji, toda kot opozarja Kraigherjeva, dogodek s cepljenjem ni bil povezan, saj se je izkazalo, da je imelo dekle napredovano rakavo obolenje.

Kaj so rotavirusi in kako se prenašajo?
Kraigherjeva je odgovorila tudi na vprašanje o rotavirusih in smiselnosti cepljenja. Rotavirusi so po njenih besedah zelo kužni in se zelo lahko prenašajo. "Velike količine rotavirusov se izločajo z iztrebki okuženih oseb, z rokami pa se prenesejo na različne predmete. Otroci lahko izločajo rotaviruse že pred pojavom driske in tudi po njem. V družini se ti virusi pogosto prenesejo na preostale družinske člane. Virusi se lahko prenesejo tudi preko zraka, denimo pri vdihavanju aerosola, ki nastane pri bruhanju. Prenos okužbe preprečujemo s pogostim in pravilnim umivanjem rok. Pomembno je pravilno in higiensko odstranjevanje rabljenih pleničk. Če oboleli bruha, izbruhanino čim prej odstranimo s krpami, te odvržemo v vrečke za smeti, ki jih zavežemo. Prostor, kjer se nahaja bolnik, je potrebno večkrat dnevno prezračiti in površine temeljito očistiti z vročo vodo in detergentom. Cepivo proti okužbi z rotavirusi je namenjeno majhnim otrokom od 6. tedna do 6. meseca starosti," je pojasnila.

Alenka Kraigher za MMC o nalezljivih boleznih