Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem je indijski nadzorni organ na področju zdravil sporočil, da je pregledal proizvodni obrat omenjenega podjetja v indijski državi Utar Pradeš, kjer so proizvajali sporni sirup, napovedal je tudi nadaljnje ukrepe glede na ugotovitve.

Indijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so odvzete vzorce sirupa poslali na laboratorijsko testiranje. Indijski nadzorni organ je v stalnem stiku s pristojnim uzbekistanskim organom.

Kot je sporočilo uzbekistansko zdravstveno ministrstvo, je v Samarkandu umrlo najmanj 18 otrok, potem ko so zaužili sirup indijske proizvodnje. V četrtek je uzbekistanski portal report.uz poročal o dodatni smrti enoletnega otroka.

Sirup Dok-1 Max vsebuje toksično sestavino etilen glikol. Bodisi so starši otrokom dali previsoke odmerke, ker so sirup napačno razumeli kot zdravilo proti prehladu, bodisi so tako storili zaradi nasveta farmacevtov, je sporočilo uzbekistansko ministrstvo.

Uzbekistanski zdravstveni minister Bekzod Musajevand je dejal, da je bilo aretiranih več ljudi, vpletenih v registracijo, uvoz in prodajo tega zdravila. Odpuščenih je bilo tudi sedem zaposlenih na zdravstvenem ministrstvu, proti nekaterim specialistom pa so sprejeli "disciplinske ukrepe".

Medtem pa je indijsko zunanje ministrstvo sporočilo, da takšne dogodke jemljejo "zelo resno". Indijsko farmacevtsko industrijo je sicer označilo za "zanesljivega dobavitelja državam po svetu".

V Uzbekistanu so s polic lekarn umaknili vse tablete in sirupe Dok-1 Max.

Tragični primer v tej srednjeazijski državi se je zgodil po oktobrski smrti najmanj 70 otrok v Gambiji, ki bi lahko bile povezane s sirupi proti kašlju in prehladu indijskega proizvajalca Maiden Pharmaceuticals Ltd. Tako indijska vlada kot proizvajalec zanikata odgovornost.

Indija je v zadnjem desetletju podvojila svoj izvoz farmacevtskih izdelkov. V lanskem fiskalnem letu je ta izvoz dosegel vrednost 24,5 milijarde dolarjev.