Iniciativa zdravnikov se je razpustila

Vlada ima na mizi kopico predlogov za izboljšanje razmer v zdravstvu in zdaj mora ukrepati. Ji bodo pa še naprej gledali pod prste, obljubljajo.

Erik Brecelj pooseblja boj za boljše zdravstvo, z Danijelom Bešičem Loredanom sta k uporu pritegnila številne zdravnike - z obrobja, mlade, jezne na korupcijo, na sistem, kjer bolnik ni v središču, na nenehneno stiskanje pasu. Pomagali so pravniki in ekonomisti. Cilj: dosežen. Največji uspeh pa? "To, da se politika ukvarja z zdravstvom," pravi Brecelj.

Niso zadovoljni - sprememb v zdravstvu še ni bilo. Zdaj je na potezi politika - v korupcijo je zagrizla, ne sme popustiti. Rešitve za reformo ima - "V od treh do šestih mesecih naj dokaže, da ni del te mafije, o kateri se ves čas govori, in da se reforma zdravstva začne," pojasnjuje Bešič Loredan.

Politika bo pod nadzorom, iniciativa ne bo spala: "Če bo maja ali junija stanje enako kot danes, lahko pričakujete še močnejšo Iniciativo," obljublja Bešič Loredan.

In kaj bo znak, da so razmere urejene? "Ko me eno leto ne boste videli na televiziji," se posmeji Brecelj.

Eriku Breclju so ponudili, da kot minister naredi zdravstvo po svoji meri - odklonil je. "Kot prvo, imam se za kirurga, to je moj poklic. Kot drugo, zdaj ni čas, da bi bil zdravnik minister."

Tudi Danijel Bešič Loredan ostaja zdravnik - s politiko je, za zdaj, opravil.