Prepoved kajenja oziroma uporabe tobačnih in povezanih izdelkov velja v zaprtih javnih prostorih, ki so dostopni širši javnosti. Foto: Pixabay
Prepoved kajenja oziroma uporabe tobačnih in povezanih izdelkov velja v zaprtih javnih prostorih, ki so dostopni širši javnosti. Foto: Pixabay

Inšpektorat med nadzori v času po epidemiji zaznava, da so lastniki, najemniki, upravitelji in uporabniki gostinskih in drugih javnih prostorov, v katerih je kajenje prepovedano, zmotno prepričani, da za nove tobačne izdelke prepoved kajenja oziroma uporabe ne velja.

Kot poudarjajo, zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, nove tobačne izdelke, v katerih se tobak segreva, in zeliščne izdelke za kajenje, vključno z vodnimi pipami, uvršča v skupino povezanih izdelkov. Ob uporabi vseh teh izdelkov se tako kot pri kajenju cigaret v zaprtih prostorih zvišajo ravni zdravju škodljivih snovi, kar velja tudi za izdelke, ki ne vsebujejo nikotina, opozarja inšpektorat.

Prepoved kajenja oziroma uporabe tobačnih in povezanih izdelkov velja v zaprtih javnih prostorih, ki so dostopni širši javnosti na področju zdravstva, varstva otrok, vzgoje, izobraževanja, socialnega varstva, higienske nege, prometa, javnega prevoza, trgovine, gostinstva, turizma, športa, kulture in prireditev. Gre za različne prostore, v katerih so posamezniki proti svoji volji lahko izpostavljeni dimu tobačnih ali povezanih izdelkov.

Kršitev določila prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v zaprtih javnih in delovnih prostorih se kaznuje z globo, in sicer od 4000 do 33.000 evrov za pravno osebo, od 1600 do 8000 evrov za samostojnega podjetnika, od 800 do 2000 evrov za odgovorno osebo in 125 evrov za posameznika, so še pojasnili.