Po operaciji ni bilo nobenih zapletov (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Po operaciji ni bilo nobenih zapletov (fotografija je simbolična). Foto: EPA

48-letni Felix Gretarsson je v začetku meseca v francoskem mestu Lyon prestal operacijo, po kateri dobro okreva. Zdravniki pravijo, da še ne morejo z gotovostjo povedati, v kakšni meri bo lahko oba uda premikal. "A že to, da smo nekomu, ki je ostal brez tako pomembnega dela telesa, pomagali, je veliko. Če bo lahko napredoval do te mere, da bo lahko upognil komolec, mu bo to spremenilo življenje," je dejal glavni kirurg Aram Gazarian.

Gretarrson, po poklicu električar, je leta 1998 doživel delovno nesrečo. Stresel ga je električni tok in mu opekel roke ter ga z lestve vrgel na zaledenela tla, piše Guardian. Utrpel je več zlomov in poškodb notranjih organov, zato so ga zdravniki za tri mesece dali v umetno komo, med katero so mu amputirali obe roki. Poleg tega so mu presadili ledvico.

Presaditev rok je bila po besedah njegove žene Sylwie njegova največja želja. A trajalo je več let, da so našli primerne darovalce, v pripravah na operacijo pa je sodelovalo več kot 50 članov zdravstvenega osebja. Da bi kar se da zmanjšali čas med darovalcem in prejemnikom, so sodelovale štiri kirurške ekipe.

Zdravniki po posegu pravijo, da pri desni roki obstaja večja verjetnost, da bo postala popolnoma funkcionalna, saj so pri levi roki morali presaditi tudi ramo. Devet dni po operaciji niso opazili nikakršnih zapletov.