Zato ne morejo uveljavljati 100-odstotnega nadomestila plače, zdaj pa je to prakso delodajalcev podprlo tudi ministrstvo za zdravje.

Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Na medije se obračajo ogorčeni zdravniki, medicinske sestre in vsi drugi zdravstveni delavci, pa tudi delavci v socialni oskrbi, ki ne morejo verjeti, da jim ni priznano 100-odstotno bolniško nadomestilo, čeprav so se okužili na delovnem mestu.

"Mislim, da je zdrava pamet tu odpovedala," pravi Irena Ilešič Čujovič iz sindikata zdravstva in socialnega varstva.

Delodajalci jim nočejo izpolniti ustreznega obrazca, to je prijave poškodbe na delovnem mestu, ki je pogoj za priznanje 100-odstotnega nadomestila plače, saj bi to pomenilo, da jim morajo zdravstvene ali socialnovarstvene ustanove kriti bolniško odsotnost iz lastnega žepa. V sindikatu so predlagali, da bi protikoronski paket 6 vključeval tudi to, da bi se ta strošek kril iz proračuna, vendar predlog ni bil sprejet.

Danes so prejeli dopis, v katerem ministrstvo za zdravje obvešča zdravstvene in socialne zavode, da se ob ustrezni uporabi ustrezne varovalne opreme ni mogoče okužiti s covidom-19 in da zato okuženi zdravstveni delavci nimajo pravice do 100-odstotnega nadomestila. Z drugimi besedami, če pride do okužbe, je to zaradi malomarnosti zdravnikov, medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev.

"V času karantene po rizičnem stiku na delu pripada 100-odstotno nadomestilo plače zdravstvenemu delavcu in vsem v socialnem varstvu, medtem pa – ko zbolijo, jim to ne pripada," je še dejala Irena Ilešič Čujovič.

Ker sprejeti ukrepi niso prinesli zaželenega zmanjšanja okužb, so odgovorni začeli iskati krivca v posameznikih, ki naj ne bi upoštevali ukrepov, tako naj bi se tudi mnogi zaposleni okužili ob kavicah in neformalnem druženju, to pa se je razmahnilo v neslutene razsežnosti, opozarja sindikalistka.

"Naši člani se nimajo časa družiti ob kavicah, neformalno, delajo v 12-urnih izmenah, v skafandrih, v popolni zaščitni opremi. Žal je tako, da so tudi asimptomatski oboleli, in tudi zaradi prostorskih in kadrovskih zmogljivosti, ki so na samem robu že dlje časa, prihaja do prenosa okužbe," še pravi Irena Ilešič Čujovič.

Z ministrstva za zdravje pojasnjujejo, da ne trdijo, da okužba na delovnem mestu ni mogoča, poudarjajo pa, da okužba pri delu pomeni varnostni odklon, ki ga mora delodajalec raziskati in preprečiti.

Izigravanje delavcev v prvi bojni liniji?