"Na Obali zdaj dežurni pediater na urgenci ob koncih tedna in praznikih dnevno pregleda tudi do 60 otrok. Nam lahko kdo pove, kje bodo zdaj končali ti otroci?!" se sprašuje pediatrinja Ivica Smajla. Foto: Eugenija Carl
false
Po začetnih načrtih so bili prostori za otroško urgenco vrisani, nato pa so iz njih izginili, pravijo izolski pediatri, ki trdijo, da pojasnil za to doslej še niso dobili. Foto: Eugenija Carl

Pediatri opozarjajo, da je tako otrokom onemogočena pravica do strokovne, pravilne in otrokom primerne oskrbe v nujnih primerih. "To je nedopustno - da se na 1.600 kvadratnih metrih novega obalnega urgentnega centra ne najde prostor za otroško urgenco. Po začetnih načrtih so prostori bili vrisani, nato pa so iz nam neznanih razlogov izginili. Sprašujemo se, kdo bo obravnaval nujne pomoči potrebne otroke in kje," pravi namestnica predstojnice oddelka za pediatrijo v izolski bolnišnici Ivica Smajla.

Pravilnik namreč v urgentnih centrih povsem prezre otroke; zanje niso predvideni niti primerni prostori niti njim prilagojena oprema, v urgentni zdravniški skupini pa ni predviden pediater. Prav tako ni določeno, kje bodo poskrbeli za bolne otroke ponoči, ob koncih tedna in praznikih, ko so vrata zdravstvenih domov zaprta. To pomeni, da bodo morali otroci in celo novorojenčki na pomoč čakati v vrsti skupaj z drugimi bolniki in da bodo otroke pregledovali splošni zdravniki, nato pa po potrebi vsi drugi specialisti razen pediatra.

"Na Obali zdaj dežurni pediater na urgenci ob koncih tedna in praznikih dnevno pregleda tudi do 60 otrok. Nam lahko kdo pove, kje bodo zdaj končali ti otroci?!" se sprašuje Smajlova.

Ministrstvo za zdravje opozarjajo, da s tako obravnavo otrok krši konvencijo o otrokovih pravicah, saj se bo raven zdravstvene oskrbe otrok bistveno poslabšala, za zdravstveni sistem pa to pomeni podražitev storitev, ker bo večina otrok na koncu v vsakem primeru potrebovala še pregled pri pediatru. V času, ko v zdravstvenih domovih pediatri ne delajo, pa bodo splošni zdravniki bolne otroke napotili na pediatrične oddelke bolnišnic.

"Zdravstveni svet je že leta 2002 potrdil zamisel o 24-urnih dežurnih centrih za otroke po vsej državi, tako usmeritev je takrat sprejelo tudi ministrtvo za zdravje. Centri niso nikoli zaživeli, predvsem zaradi kadrovskih in prostorskih težav," pravi Smajlova.

Izolski pediatri zato pozivajo ministrstvo k treznemu razmisleku, saj, kot pravijo, vse še ni izgubljeno. Urgentni centri so še v gradnji, zato je še čas, da se predvidijo ustrezni prostori za otroško urgenco, predvsem pa brezkompromisno zagotovi pediatra na urgenci.

Ko je bila zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc pred dnevi na obisku v izolski bolnišnici in si je ogledala rastočo centralno urgenco, ni vedela, da v njem urgentni pediater ni predviden. Predstavnica ministrstva je takrat zanikala, da bi ga ministrstvo črtalo, ministrica pa je novinarjem zagotovila, da se bo zavzela za pediatra v novem centru za centralno urgenco.