Konrad Kuštrin, Fides. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin, Fides. Foto: BoBo

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides v sporočilu za javnost navajajo, da si vlada še kar zatiska oči pred realnostjo enotnega plačnega sistema in njegovih "neskončnih omejitev, ki postopoma zabijajo še zadnji žebelj v krsto javnega zdravstva". Vrednotenje dela zdravnikov in zobozdravnikov je v razmerju do povprečne plače v državi po njihovih navedbah doseglo 20-letno dno.

Glavni odbor Fidesa je zato sklical izredno letno konferenco, najvišje telo sindikata, ki bo v torek potekala pod sloganom Dovolj nam je. Predstavlja pa slovesni konec uspešne akcije zbiranja podpisov peticije z zahtevo po izločitvi zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Po neuradnih informacijah je Fides zdravnike obvestil, da bodo na konferenci odločali o "neizbežnem zaostrovanju sindikalnih dejavnosti".

Konferenca bo sicer potekala brez navzočnosti javnosti, s sklepi in nadaljnjimi dejavnostmi pa bodo javnost seznanili na novinarski konferenci.

Ustavno sodišče

Prejšnja vlada Janeza Janše je v interventnem protikoronskem zakonu, ki je bil sprejet konec preteklega leta, za zdravnike in zobozdravnike do konca letošnjega leta nameravala dvigniti plačni strop za šest razredov, do 63. razreda, kar je bilo do zdaj rezervirano le za funkcionarje.

Ustavno sodišče je izvajanje člena interventnega zakona, ki bi navedeno omogočil, sprva zadržalo, nato pa aprila razveljavilo. Med drugim je ocenilo, da izpodbijana določba, ki posega v temelje enotnega plačnega sistema, ni nujen ukrep za odpravljanje posledic epidemije covida-19.

V Fidesu so v odzivu na odločitev ustavnega sodišča poudarili, da bo morala nova vlada, ki bo želela državljanom zagotoviti učinkovit in dostopen javni zdravstveni sistem, takoj po volitvah izpeljati plačno reformo, sicer bo slovenski zdravstveni sistem nadaljeval pot proti dokončnemu zlomu.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je sicer že poudaril, da izstopa zgolj zdravnikov iz enotnega plačnega sistema ne bodo dovolili. "Se pa lahko verjetno najdemo v nekih rešitvah, ki bodo zajele celoten zdravstveni sistem," je dejal.