Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izvajalce in uporabnike osebne asistence skrbi, v katero smer bo šla prenova zakonodaje o osebni asistenci, ki naj bi prihodnji petek prešla v javno razpravo. Opozarjajo, da so osebni asistenti podplačani, zato ni čudno, da vlada tako pomanjkanje kadra. Predsednica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Mateja Toman opozarja, da se pravice do osebne asistence ne sme vzeti nikomur, ki jo potrebuje.

"Medtem je bil sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi, kjer vidimo, da je ta obseg pomoči na domu precej omejen na največ 110 ur na mesec. To pomeni, da marsikdo z neko kompleksno zdravstveno situacijo ne bi dobil toliko pomoči, kot jo dobi zdaj v okviru osebne asistence," je dejala za Radio Slovenija.

Pričakuje, da bo javna razprava dovolj dolga, da zainteresirana javnost poda svoje predloge, ki jim bo ministrstvo tudi prisluhnilo. Toman je mnenja, da je treba uvesti ustrezen nadzor, saj so nekateri izkoristili sistem, ne ve pa, koliko je takšnih posameznikov. Ti bi morali biti ponovno ocenjeni, a na podlagi enotnih kriterijev.

Višje stroške dela beležijo predvsem izvajalci, ki imajo uporabnike z najtežjimi oblikami invalidnosti. "Ker v določenih mesecih stroški izvajanja osebne asistence presegajo vrednost, ki jo ministrstvo priznava," opozarja Toman.

Bodoča uporabnica osebne asistence Ana Rogel, ki potrebuje 24-urno pomoč in čaka na ponovno oceno upravičenosti zaradi premalo dodeljenih ur, pravi, da osebna asistenca invalidom omogoča neodvisno in kakovostno življenje. "Da se varčuje na invalidih, se mi zdi popolnoma nesprejemljivo in bizarno," je dejala za Radio Slovenija.

Za komentar smo prosili tudi več izvajalcev osebne asistence, a se nihče od njih ni upal izpostaviti.