Foto: Urad predsednika republike/Bor Slana/STA
Foto: Urad predsednika republike/Bor Slana/STA

Junaki 3. nadstropja so otroci, ki se zdravijo ali so se zdravili v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani, na oddelku, kjer se zdravijo otroci z rakom. Na svojem Facebookovem profilu so zapisali, da imajo velikokrat težave z družbo, ko se po zdravljenju vrnejo v normalno okolje. Zato želijo svoje sovrstnike povabiti, da jih o bolezni povprašajo. Tako je nastala najprej neformalna skupina Gold Ribbon Slovenija, iz nje pa Inštitut Zlata pentljica.

"V enem letu so brez finančne pomoči, le z iskrenim zanosom in odločnostjo, očarali celotno Slovenijo," je v nagovoru ob podelitvi jabolka navdiha dejal Borut Pahor in spomnil, da je inštitut samo v septembru, mednarodnem mesecu ozaveščanja o otroškem raku, priredil ali sodeloval na 23 dogodkih: "V sodelovanju z različnimi organizacijami uresničujejo svoje poslanstvo – javno in brez zadržkov govorijo o bolezni, zdravljenju in težavah, zaradi katerih so umaknjeni, včasih celo izločeni iz družbe."

Da bi pomagali sebi in drug drugemu, so se morali naučiti vsega – od javnega nastopanja do medsebojnega spoštovanja in spodbujanja, razumevanja drug drugega, je spomnil Pahor. "Tako vzpostavljajo varno okolje, v katerem so vsi enako pomembni. Svoj prosti čas namenjajo bolnim otrokom in mladostnikom. Drug drugemu so v nenadomestljivo oporo, saj jih povezuje enaka preizkušnja, o kateri se lahko med seboj iskreno pogovorijo," je poudaril predsednik države.

Foto: Urad predsednika republike/Bor Slana/STA
Foto: Urad predsednika republike/Bor Slana/STA

Čeprav je kruta bolezen zaznamovala tudi njihove družine in prijatelje, "mladi junaki ohranjajo nalezljivo vedrino in optimizem, s katerima opogumljajo drug drugega in tiste, ki jim stojijo ob strani". "Z neverjetno energijo, ki se zdi osupljiva odraslim in neponovljiva vrstnikom, sprejemajo vse preizkušnje in bolesti v času zdravljenja in po njem. Uspe jim, da se njihove in naše solze umaknejo nasmehu brezmejne življenjske moči, ki nas navdihuje," je še dejal Pahor.

S svojim pogumom in jekleno voljo so ti mladi v navdih tudi staršem, ki jih bolezen otroka hudo prizadene in potre. "Pomagajo jim, da laže sprejmejo preizkušnje, skozi katere morajo skupaj. Starši opažajo, da je aktivna vloga ozaveščanja o raku pri otrocih marsikateremu otroku in mladostniku pomagala pri oblikovanju samopodobe in pridobivanju samozavesti. To je zelo pomembno, saj so zaradi zdravljenja več mesecev, včasih pa tudi let, izolirani od vrstnikov in normalnega življenja," je v nagovoru še poudaril predsednik države.

Korina Korter iz omenjenega inštituta se je Pahorju zahvalila za čast in zaupanje ter za to, "da v njih vidijo navdih".

Jabolko navdiha Inštitutu Zlata pentljica