Oboji opozarjajo na slabšanje razmer v zdravstvu. Foto: Pixabay
Oboji opozarjajo na slabšanje razmer v zdravstvu. Foto: Pixabay

Domski zdravniki v pismu opozarjajo, da je v Sloveniji približno 22.000 oseb nastanjenih v socialnovarstvenih zavodih. "To so v večini ljudje s številnimi sočasnimi boleznimi, ki so vsaj delno, pogosto pa v celoti odvisni od nege in pomoči drugih. To so ljudje, ki so svoja leta aktivnega življenja posvetili gradnji in napredku naše družbe, zdaj pa, kakor zadnja leta vse bolj jasno ugotavljamo, ravno ta družba v obdobju, ko so najbolj ranljivi, pozablja nanje," so zapisali.

Razmere v socialnovarstvenih zavodih se po navedbi zdravnikov v zadnjih letih pospešeno slabšajo. Poudarjajo, da pomanjkanje zdravniškega kadra, kadra zdravstvene nege in drugega podpornega kadra, ki je nepogrešljiv za zagotavljanje ustreznih razmer za oskrbovance, pogosto sili zaposlene v stalno hitenje in sklepanje kompromisov na račun strokovnosti. "To je v urejeni družbi, ki bi morala s posebno občutljivostjo poskrbeti za najranljivejše, nesprejemljivo," menijo.

Domovi za starejše so edini dom za številne posameznike

Pri tem poudarjajo, da domovi za starejše niso zdravstvene ustanove, ki pomenijo začasno namestitev do konca zdravljenja določenega stanja, temveč so edini dom za številne posameznike. Domske zdravnice in zdravniki opozarjajo, da trenutne razmere kljub velikim prizadevanjem multidisciplinarnih timov, ki delujejo v socialnovarstvenih zavodih, velikokrat ne zagotavljajo več možnosti za ustrezno zdravstveno in negovalno obravnavo pacientov.

"To vodi v več napotovanja v urgentne centre in več hospitalizacij, poglablja tveganje za zaplete in zagotavlja manj možnosti za celostno obravnavo pacientov ter dovolj poglobljeno vključevanje svojcev in skrbnikov v obravnavo najhuje bolnih, ki bi jim morali zagotavljati kompleksno oskrbo," so zatrdili v pismu.

Odločevalce pozivajo k resnemu razmisleku o tem, kako omogočiti zdravstvenim timom, da se čim več potrebnih zdravstvenih storitev, vključno s paliativno oskrbo, zagotovi v socialnovarstvenih zavodih na način, ki je za bolnike in njihove svojce čim prijaznejši. "Če osebja, ki bi skrbelo za ostarele, bolne in umirajoče, ne bo, bodo ostali samo zidovi in številne žalostne zgodbe. Kot družba zmoremo in si zaslužimo več," so še zapisali.

Pismo so naslovili na vlado, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zdravniški sindikat Fides, Zdravniško zbornico Slovenije, Skupnost socialnih zavodov Slovenije in Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Zdravniki onkološkega inštituta razočarani nad odzivom ministrstva

Zdravniki onkološkega inštituta so razočarani nad odzivom ministrstva za zdravje na njihova opozorila glede posledic preklica soglasij za nadurno delo. Ministrstvo je v odgovoru le naštelo ukrepe za zagotavljanje nujne 24-urne zdravstvene oskrbe, je poročala TV Slovenija.

Zdravniki vladi očitajo, da izrablja stavko za dokončno privatizacijo slovenskega zdravstva in napovedujejo, da bo javni sektor zapustil vsak zdravnik, ki se bo lahko zaposlil v privatnem sektorju.

Opozarjajo tudi, da ob opravljanju rednega dela zmanjkuje časa za terciarno delo, torej še kako pomembno izobraževanje in raziskovanje.

Dve javni pismi zdravnikov