Lekarne naj bi zaradi promocije zaznavale nad milijon evrov izpada. Foto: MMC RTV SLO
Lekarne naj bi zaradi promocije zaznavale nad milijon evrov izpada. Foto: MMC RTV SLO

Tak izpad produktivnosti so izračunali na Inštitutu za ekonomske raziskave v zdravstvu, kjer zato predlagajo uvedbo glavarine, ki bi jo farmacevtska podjetja plačevala javni zdravstveni blagajni za vsakega zastopnika, je poročal Radio Slovenija. Tovrstni sistem je že uvedla Madžarska. Najprej pa bi bilo po njihovem treba uvesti register teh strokovnih delavcev, saj se trenutno sploh ne ve, koliko jih je, pa tudi nadzora ni.

Število zastopnikov, ki zaradi promocije zdravil obiskujejo zdravnike v ambulantah in farmacevte v lekarnah, je namreč poslovna tajnost, a direktor omenjenega inštituta Aleš Živkovič je z anketo ugotovil, da naj bi jih bilo v Sloveniji okoli 405. Vsak naj bi dnevno obiskal osem zdravnikov.

Več o raziskavi na spletni strani
inštituta

Obiski v rednem delovnem času
"Pomagali smo si z distribucijo zdravnikov po plačnih razredih v UKC-ju Ljubljana in UKC-ju Maribor, kar nam je nekako dalo dober približek tudi za ostale bolnišnice," je pojasnil. Tako so ugotovili, da izpad produktivnosti zdravnikov in medicinskih sester skupaj prinese okoli 16 milijonov evrov dodatnih stroškov za zdravstveni sistem. Obiski se namreč dogajajo v rednem delovnem času.

Cene zdravil skupaj višje kar za 27 milijonov evrov?
Ob enakih domnevah je neposredno zaradi porabljenega delovnega časa dodatno breme v lekarnah okoli 1,7 milijona evrov. Stroški se pri tem prelijejo v višje cene zdravil; Živkovič to precenjenost ocenjuje kar na 27 milijonov evrov na leto.