Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Osebnih stikov je zelo malo, veliko pacientov pa toži, da zdravnikov ne morejo niti priklicati. Na urgentne službe prihaja več bolnikov, tudi specialisti opozarjajo, da k njim prihaja vse več pacientov z napredovalimi boleznimi. Tudi naša sogovornica – covidna prebolevnica, dvakrat cepljena in z negativnim PCR-testom – do zdravnika ni mogla.

Bolnica iz manjšega kraja, ki je nedavno prebolela raka: že tri tedne močno kašlja, več dni je imela visoko vročino in se zelo slabo počutila. "Tri dni sem potrebovala, da sem sploh priklicala zdravnika. Ko sem ga priklicala, me je dal na testiranje."

In ko je bil PCR-test negativen: "Sem ga ponovno klicala, da bi mi vzel kri. Je rekel, da ne, da ni potreben, ni treba, naj grem v lekarno. Nakar mi je po telefonu zatrdil, da to pljučnica ni."

"Nekaj mesecev je preteklo od mojega zdravljenja. Jaz določenih zdravil ne smem jemati, zato potrebujem zdravniško pomoč, da mi reče, to lahko vzameš, tega ne smeš."

Tudi pozneje, ko je imela težave s sečili, je odšla lahko le v lekarno: "Dali so mi čaj, mi sicer svetovali, naj grem k zdravniku. Ko sem omenila, da me moj doktor ne vzame, je rekla, da nisem prvi primer in se je samo nasmejala."

Dostopnost do zdravnika se je zmanjšala zaradi covida-19, to je bilo neizbežno, zatrjuje predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović.

A to ni edini razlog, dodaja ljubljanska družinska zdravnica: "Se zavedam, da je ta trenutek težko priti do zdravnika. Pa ni samo covid tisti, ki je to naredil, ampak izjemno, izjemno težke kadrovske razmere. Iz naše perspektive se več ne da več. Mi se utapljamo v elektronskih sporočilih," je izjavila ljubljanska družinska zdravnica Simona Repar Bornšek.

Slovenski bolniki so nezadovoljni tudi zato, ker zdravnika pogosto ne morejo priklicati. "Zadnja pritožba, ki sem jo dobila ... Gospa je rekla: '76-krat sem jo poklicala.' Veš, da se pacienti ne izmišljujejo, ampak da je to čista resnica, ker se je to zgodilo tudi meni, ker sem včasih preverila," je povedala zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore.

Posledica tega pa je: obisk urgentnih centrov se je povečal, k specialistom pa bolniki vse pridejo pozneje kot kadar koli prej.

Bolniki pred zaprtimi vrati