Makedonec je obiskal ljubljanski zdravstveni dom in tožil nad bolečinami v prsih. Tam so ga opozorili, da nima urejenega zavarovanja, zato je odšel in pozneje umrl. Foto: MMC RTV SLO
Makedonec je obiskal ljubljanski zdravstveni dom in tožil nad bolečinami v prsih. Tam so ga opozorili, da nima urejenega zavarovanja, zato je odšel in pozneje umrl. Foto: MMC RTV SLO
Je bil Makedonec zavarovan?

Alija Sulejmanoski, zastopnik agencije za zagotavljanje dela Merlinbau, pri kateri je bil zaposlen Ferit Saiti, je za časnik Večer zatrdil, da je imel makedonski delavec urejeno zdravstveno zavarovanje in plačane vse obveznosti. Kot dokazilo je priložil kopije obrazca, s katerim je zavod za zdravstveno zavarovanje potrdil, da je delodajalec poravnal vse obveznosti do njih.

Na članek in trditve Sulejmanoskega so se že odzvali v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer so Saitija tudi sprejeli, in zapisali: "Plačani oz. neplačani prispevki za posameznega zavarovanca Republike Slovenije so razvidni iz baze podatkov o zavarovancih na ZZZS-ju."

Dodajajo, da so zanje (torej za ZD Ljubljana) merodajni tisti podatki, s katerimi razpolaga ZZZS in na osnovi katerih se ugotavlja urejeno obvezno in prostovoljno zavarovanje na določen datum. "ZD Ljubljana razpolaga z dokumenti in dokazili on-line o neurejenem obveznem zavarovanju z dne, 29. 05. 2010, za osebo Ferit Saiti. Vsako drugačno tolmačenje je v konkretnem primeru nestrokovno in napačno," so še zapisali.

Tragična zgodba makedonskega delavca pod drobnogledom
Znano je, da je Saiti je konec preteklega tedna umrl, ko je prišel v ljubljanski zdravstveni dom in se pritoževal nad ostrimi bolečinami v prsih. Zdravstveni delavci so ga opozorili, da nima urejenega zdravstvenega zavarovanja in da bo moral plačati od 20 do 100 evrov, če se bo izkazalo, da ne gre za nujno pomoč. Delavec je odšel iz zdravstvenega doma in nekaj ur pozneje umrl.

Okoliščine dogodka preiskujejo policija, inšpektorat za delo in nadzorne službe Zbornice - Zveze zdravstvene in babiške nege. Strokovni nadzor v Zdravstvenem domu Ljubljana je po besedah direktorja Rudija Dolinška pokazal, da je bil postopek izpeljan korektno in v skladu s pravili ter da v ravnanju uslužbencev doma ni bilo nepravilnosti.

Je bil Makedonec zavarovan?