V jeseniški bolnišnici si prizadevajo, da bi skrajšali čakalne vrste. Foto: Iztok Novak
V jeseniški bolnišnici si prizadevajo, da bi skrajšali čakalne vrste. Foto: Iztok Novak

Jeseniški bolnišnici je v letu 2010 uspelo doseči začrtane cilje, saj je imela presežek prihodkov nad odhodki v višini dobrih 70.000 evrov. Direktor bolnišnice Igor Horvat uspeh pripisuje nenehnim prizadevanjem za racionalno poslovanje in dodatni program. Skupaj so v bolnišnični dejavnosti obravnavali skoraj 13.000 primerov, v ambulantah pa opravili 105.000 pregledov.

Investicije so pereča težava
Horvat je poudaril, da tudi v letu 2011 načrtujejo minimalni presežek prihodkov nad odhodki. Poslovanje bo zelo zahtevno, saj zaradi gibanj v gospodarstvu ni mogoče pričakovati večjih prihodkov. Težave se kažejo zlasti v investicijah, ki so po Horvatovem mnenju "rakrana slovenskega zdravstva".

Bolnišnica še vedno čaka tudi nov operacijski blok. Trenutno potekajo dejavnosti za prenos urgentne dežurne službe s primarne ravni, do konca marca bo pripravljen koncept dela v novem urgentnem bloku. V prihodnjem letu pričakujejo tudi začetek gradnje 25 milijonov evrov vrednih 6.000 kvadratnih metrov novih prostorov.

Novi prostori - manjše čakalne vrste
Novi operacijski prostori bodo omogočili boljšo organizacijo in povečanje števila operacij, s čimer bi v bolnišnici končno lahko zmanjšali čakalne dobe. "V rednem delovnem času imamo vse operacijske dvorane praktično zasedene. Lahko pa bi delovni čas razpotegnili v popoldneve," je povedala strokovna direktorica Sandra Tušar. Pojasnila je, da na ortopedske operacije trenutno čaka 1.290 bolnikov, vseh čakajočih na posege pa je 2.000.

Še vedno pa v bolnišnici za povečanje varnosti čakajo na začetek uporabe helioporta na strehi nove garažne hiše, ki naj bi maja s skoraj enoletno zamudo zaradi zagotavljanja požarne varnosti vendarle pridobil obratovalno dovoljenje.

Jeseniška bolnišnica znana po prizadevanjih
Stiki bolnišnice z bolniki kažejo, da ti večinoma niso pripravljeni oditi na operacijo v drugo zdravstveno ustanovo. Jeseniška bolnišnica je znana po svojih prizadevanjih za večanje kakovosti in je edina v državi, ki je certificirana po dveh standardih. Tudi zadnja raziskava o zaznavanju kulture varnosti bolnikov v bolnišnici je dala dobre rezultate.