Role 2 bo na predajo predvidoma pripravljen v drugi polovici maja. Foto: Slovenska kronika
Role 2 bo na predajo predvidoma pripravljen v drugi polovici maja. Foto: Slovenska kronika


Postavljanje 11 zabojnikov in povezovalnega šotora bo trajalo od dva do tri tedne, v uporabi pa naj bi bili od letošnjega poletja do konca leta 2015, je pojasnil poveljnik enote mobilne bolnišnice Darko Horvat. Pričakuje, da bo Role 2 na predajo pripravljena v drugi polovici maja.

Mobilna bolnišnica mora biti postavljena pred samim začetkom gradnje novega urgentnega centra, za katerega sicer še vedno niso izbrani vsi izvajalci. Ko se bo začela gradnja, namreč dostop s tovornjaki na plató pred bolnišnico ne bo več mogoč.

Vodja urgentne dejavnosti v Splošni bolnišnici Jesenice Robert Carotta računa, da bodo vojaški kompleks potrebovali poleti, ko bodo vanj preselili določen del malih kirurških posegov. "Delo bo potekalo tako rekoč enako kot doslej. Nekateri kolegi pravijo, da bo v zabojnikih prostora celo več, kot ga imamo v obstoječih operacijskih sobah," je dejal Carotta.

V najslabšem primeru do 160 bolnikov dnevno
Jeseni naj bi nato v Role 2 preselili določen del urgentne dejavnosti bolnišnice, predvsem v času, ko bo potekala povezava novozgrajenega objekta z obstoječo urgenco. "Tako se zagotovo najmanj za tri mesece seli vsaj internistični del urgence, v vojaški bolnišnici pa bomo oskrbeli tudi tiste, ki bodo k nam pripeljani z reševalnim vozilom," je povedal Carotta.

Dodal je, da bo v najslabšem scenariju tako rekoč celotno pritličje urgentne dejavnosti bolnišnice preneseno v Role, kar lahko dnevno pomeni tudi do 160 bolnikov. "Potreben pa bo preskok v glavah zaposlenih in ljudi, saj ima marsikdo morda odpor do zelenih barv, vendar šotor je notri bel," je še izpostavil.