Mobilno vojaško bolnišnico bodo v Maribor iz Murske Sobote preselili v prihodnjih dneh. Foto: RTV SLO
Mobilno vojaško bolnišnico bodo v Maribor iz Murske Sobote preselili v prihodnjih dneh. Foto: RTV SLO
Role 2
Slovenska vojska bo po napovedih do leta 2012 dobila še eno mobilno vojaško bolnišnico. Foto: RTV SLO
Mobilna bolnišnica

Zahtevek za nakup je podpisala in izdala nepooblaščena oseba, nabava bolnišnice ni bila načrtovana pregledno, končna cena je bila kar šestkrat višja od prvotne 1,6 milijona evrov. Pred postopkom ni bila pripravljena ocena izvedljivosti projekta, v dokumentaciji pa ni mogoče zaslediti podpisa tedanjega obrambnega ministra Antona Grizolda, je povedal zdajšnji minister Karl Erjavec.

Revizorji so nadalje ugotovili, da ni bil pripravljen dokument, ki bi določal, kaj naj bo v mobilni vojaški bolnišnici, zato Erjavec ugotavlja, da je težko primerjati, kaj je bilo naročeno in kaj kupljeno. Tako je bila nabavljena tudi medicinska oprema, ki je Role 2 sploh ne potrebuje.

Erjavec je za prikaz nepravilnosti navedel primer zabojnikov. V zahtevku in investicijskem programu je navedena cena 400.000 evrov za zabojnik, dejansko pa so zanje plačali tudi po 900.000 evrov.

Poročilo, ki je nastalo na podlagi ugotovitev notranje revizije, bo Erjavec predal obveščevalno-varnostni službi ministrstva, na tožilstvu pa je že stekel predkazenski postopek.

Ministrstvo razkrilo nadaljnjo usodo bolnišnice
Po številnih ugibanjih, kako rešiti zaplet z nakupom za Slovensko vojsko predrage in prevelike mobilne bolnišnice, se je ministrstvo odločilo, da Role 2 predela v lahko mobilno bolnišnico. Končno operativno zmogljivost bo dosegla leta 2009.

Ko Role 2 ne bo na mirovnih misijah, bo nameščen v vojašnici generala Maistra v Mariboru. Po besedah načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana so tamkajšnji zdravniki že pokazali veliko zanimanje za delo v mobilni bolnišnici.

Mobilna bolnišnica