Nezadovoljstvo in preobremenjenost zdravnikov so občutili tudi starši. Foto: MMC/TV Slovenija
Nezadovoljstvo in preobremenjenost zdravnikov so občutili tudi starši. Foto: MMC/TV Slovenija
Težave na otroški nevrologiji

Zaposleni na največjem kliničnem oddelku Pediatrične klinike, to je oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, na kadrovske stiske ne opozarjajo prvič.

Že leta 2013 so vodstvu pisali, da so razmere za delo postale nevzdržne in ne omogočajo več varne obravnave težko nevrološko bolnih otrok. V zadnjih štirih letih je oddelek zapustilo pet zdravnikov.

Nestrinjanje s predstojnikom oddelka
Razlog za odhod nekaterih zdravnikov je tudi nezadovoljstvo z novim predstojnikom oddelka Damjanom Osredkarjem. Nekateri mu očitajo, da nima dovolj strokovnih in organizacijskih izkušenj za ta položaj.

"Ne povem nič novega, če spomnim na zgodbo o kislem grozdju in lisici, docent vodja oddelka je več kot dovolj izkušen," pa te očitke komentira strokovni direktor klinike Rajko Kenda.

Mama namesto zdravnikov
A nezadovoljstvo in preobremenjenost zdravnikov so občutili tudi starši, pravi Nika Brgant, mamica dečka, ki se je zdravil na oddelku. "Je bil primer, ko smo imeli Valterja na EEG-preiskavi, da sem morala popoldne in ponoči snemati jaz, ker ni bilo zdravnikov," pove.

Poudarja, da je bila z delom zdravnikov, ki so zdravili njenega sina, izredno zadovoljna, a je v dobrih dveh letih zaradi odhodov zamenjal kar tri zdravnike: "Težko je, zato ker se na nekega zdravnika zaneseš, da bo tam, da bo vedno pripravljen pomagati, se pogovarjati, vzpostaviš ta stik, potem ga izgubiš."

Strokovni direktor napoveduje okrepitve
Strokovni direktor pravi, da nimajo težav, da je trenutno na oddelku zaposlenih 10 specialistov. "Razmere so se izboljšale, ne nazadnje - lani sta oddelek zapustila dva zdravnika, na novo smo sprejeli tri zdravnike. Letos nameravamo zaposliti še dve specialistki na tem oddelku."

A na oddelku, kjer vsako leto sprejmejo 2.000 otrok, je od desetih zdravnikov eden na kroženju, ena zdravnica pa na dolgotrajnem bolniškem dopustu. In ni nepomembno, da se izkušnje mladih zdravnikov ne morejo primerjati z izkušnjami tistih z dolgoletnim stažem, ki so odšli.

Težave na otroški nevrologiji