Predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo Bojana Žvan odgovornost zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo Bojana Žvan odgovornost zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Primer domnevne evtanazije še odmeva

Zdravnika Ivana Radana, ki je osumljen, da je odredil vbrizganje kalija bolniku in da je ta zato umrl, so v četrtek, kot je znano, odpustili, čeprav se zdaj zagovarja, da je kalij tekel po cevki mimo bolnika in da je bila to le provokacija oziroma opozorilo na slabe razmere in odnose na oddelku.

Strokovni direktor Kliničnega centra Sergej Hojker je prepričan, da Radanovi nadrejeni niso ustrezno ukrepali, zato je sprožil postopek za razrešitev predstojnice Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo Bojane Žvan in vodje enote za intenzivno nego Viktorja Šviglja. Žvanova je v pogovoru z voditeljico Jeleno Aščič za Dnevnik odgovornost zavrnila in s prstom pokazala na pomanjkljivo izveden strokovni nadzor.


Ste vedeli, kaj je storil zdravnik Ivan Radan? Zakaj na oddelku niste odredili obdukcije?
Takrat, ko se je zgodil ta dogodek - če se je sploh zgodil ... interni izredni strokovni nadzor tega ni potrdil, tako da rezultata nimamo - ni nihče zares verjel, da je dr. Radan to res storil. Dr. Radan je veljal za verodostojnega zdravnika, kolegi so ga imeli radi, so ga spoštovali. Imam nič koliko pisem podpore dr. Radanu, ko je prišel na naš oddelek. Jaz mislim, da takrat temu ni nihče verjel.

Kaj se je po vašem vedenju v resnici zgodilo?
Nihče ne bo nikoli vedel.

Kaj pa menite o ravnanju zdravnika Radana?
Seveda takšno dejanje močno obsojam, saj to zame ni strokovna napaka. Medicinski nadzor ni ničesar pokazal. To je enostavno eksces, ki ga ne predvideva niti shema internih nadzorov. Oziroma: klinični center ni predvidel, da bi se lahko kaj takšnega zgodilo, zato njegovi SOP-ji (standardni operativni postopki, op. p.) takšnega nadzora niti ne predvidevajo, niti prave poti, kako v takšnem primeru ravnati.

Pred tremi leti so vas opozorili na njegove težave s psihotropnimi snovmi. Ste v zvezi s tem kaj storili?

Takrat sem res poslušala, se pogovarjala. Vsi so ga dobro priporočili, ena oseba je, seveda, nekaj o tem govorila. Sam dr. Radan je rekel, da je imel takrat gnojne sinusitise, da je imel punkcije, da je jemal analgetike, da nikdar v življenju ni jemal droge. Zato smo ga eno leto res natančno opazovali in nadzirali. In ker se v tem letu ni zgodilo ničesar takšnega, zaradi česar bi lahko podvomili - vsi zdravniki so želeli, da se ga zaposli - smo ga potem zaposlili.

Direktor Kliničnega centra je sprožil postopek za vašo razrešitev, kaj boste storili? Ali sprejemate odgovornost?
Ne, absolutno ne sprejemam odgovornosti. In sicer zato, ker je bil strokovni nadzor, kakršen je bil, izveden absolutno napačno. Ni upošteval niti lastnih vprašanj. Spraševali so se, kako bi lahko neka zdrava oseba storila takšen eksces, zakaj bi nastavila kalij človeku s hiperkaliemijo ... To so se spraševali. Zakaj na to niso odgovorili?

Ali mi sploh vemo, o čem se danes pogovarjamo? Se pogovarjamo o evtanaziji, umoru, uboju? O čem se pogovarjamo? Ne vemo. Niti tega nismo razjasnili. Kaj šele, da bi dobili neke napotke, kako ravnati v bodoče. Se pravi, da bo moral Klinični center - verjetno strokovno vodstvo - vzpostaviti neko pot, neko shemo internega nadzora tudi za takšne dogodke, ki so popolnoma nepredvidljivi.

Primer domnevne evtanazije še odmeva