Kakšna je cena kirurga v primerjavi s ceno otroka? Foto: MMC RTV SLO
Kakšna je cena kirurga v primerjavi s ceno otroka? Foto: MMC RTV SLO
UKC o srčnih operacijah


V ljubljanskem kliničnem centru je odpadla operacija dojenčka s prirojeno srčno napako, ker zaradi notranjih obračunov in pritiska medijev kirurg ni hotel operirati, da ne bi ogrozil življenja otroka, je za TV Dnevnik poročala Breda Štivan. Po številnih pismih in klicih staršev bolnih otrok je vodstvo osrednje bolnišnice stopilo pred kamere in zagotovilo, da ni razloga za preplah, ker bo za male bolnike še naprej dobro poskrbljeno. Tudi izraelski kirurg specialist David Mishaly bo še naprej operiral v Ljubljani.


Mati: Še narisali so mi operacijo

Svoje pričanje je predstavila mati otroka, ki ga je operiral kirurg - učenec Mishalyja. "Tristan ima danes eno leto. Živi. Operiral ga je kirurg, ki včeraj ni zarezal zato, da ne bi ogrozil otroka," je dejala. "Počutila sem se varno, še narisali so mi operacijo," pa je komentirala sam poseg.
"Najbolje porabljen denar v naši Sloveniji"
"Ta kirurgija je mogoče ena redkih stvari v našem zdravstvu, ki zelo dobro deluje. Kako lahko kdo postavi ceno enemu življenju, enemu otroškemu življenju? Če je to milijon, pa če bi jih bilo deset, lahko rečem, da je to najboljše porabljen denar v naši Sloveniji," je mati dejala o kritikah stroškov operacij.

Dotaknila se je še čakajočih staršev, ki so danes na čakanju: "Nepopisna je stiska staršev, ki imajo otroka na čakalni listi. Jaz vem, kako je to hudo. Njim pa je najbrž še toliko hujše."

Tomažu Podnarju, kardiologu pediatru in kritiku usposabljanja kirurgov ter izplačil Mishalyju, se izteka mandat predstojnika oddelka. Po informacijah TV Dnevnika bo stežka ohranil položaj, saj naj bi bili z njegovim delom nezadovoljni že prej.

Celoten prispevek si lahko ogledate v videonovici na desni strani.

UKC o srčnih operacijah