Ponekod vročino blažijo s sladoledom. Foto: Reuters
Ponekod vročino blažijo s sladoledom. Foto: Reuters

V Domu Danice Vogrinec Maribor opominjajo, da imajo visoke temperature lahko številne neprijetne posledice za zdravje, zlasti za določene skupine prebivalstva, med katere sodijo starejši. V domu skrbijo, da imajo stanovalci na voljo dovolj tekočine, da je njihova prehrana uravnotežena in da redno jemljejo zdravila. Prav tako so pozorni, da se izogibajo alkoholnim pijačam in da v delu dneva, ko je najbolj vroče, ne hodijo na sprehode.

Dom Danice Vogrinec. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Dom Danice Vogrinec. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Še posebej so pozorni, da dovolj tekočine dobijo bolj ogroženi, kot so starejši s težjimi bolezenskimi stanji, in osebe s kroničnimi obolenji, predvsem srčni bolniki, in osebe s povišanim krvnim tlakom, je zagotovila v. d. strokovnega vodje v domu Melita Fijavž.

Klimatske naprave po njenem zagotovilu uporabljajo s premislekom, saj prevelike razlike v temperaturi med notranjimi prostori in zunanjostjo lahko neugodno vplivajo na zdravje. Uporabljajo konvektorje hladu, ki so vezani na centralni hladilni agregat in so razporejeni po vseh objektih. Pri tem so poudarili, da je to povezano s precej višjimi stroški kot v preteklih letih.

Prezračevalne naprave uporabljajo tako, da med izpuhom starega in vpihom svežega zraka ne prihaja do mešanja. V času epidemije covida-19 so naprave preventivno izključili, zdaj pa nimajo potrjenih okužb in zato prezračevalne naprave uporabljajo brez težav.

Kako je v Ljubljani

Dom starejših občanov na Fužinah v Ljubljani je sodobno zgrajen zavod, pozneje pa je bila zgradba še energetsko izboljšana, tako da ima trislojno zasteklitev in klimatizacijo. Letos načrtujejo tudi še nekaj dodatnih senčil na steklenih površinah. Ustrezno temperaturo po pojasnilu direktorja Jake Bizjaka dosežejo s senčenjem bivalnih prostorov in hlajenjem skupnih prostorov prek klimatov na elektriko.

Zadovoljni so, da še vedno plačujejo ceno za elektriko iz skupnega javnega razpisa Skupnosti socialnih zavodov Slovenije s konca leta 2019. Glede na to ne pričakujejo višjega stroška razen v primeru, da bo letošnje poletje občutno toplejše. Centralnih prezračevalnih sistemov pa nimajo.

Sicer menijo, da imajo starejši ljudje raje nekaj stopinj višjo temperaturo kot aktivno prebivalstvo. "Zato v dopoldanskih urah pred domom še vedno lahko vidite kakšnega stanovalca v jopici," je ilustriral Bizjak.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Sladoledni dnevi v Kopru

V Obalnem domu upokojencev Koper prav tako zagotavljajo, da skrbijo za ustrezno temperaturo v prostorih, posebno pozornost pa namenjajo hidraciji stanovalcev. Občutek svežine jim želijo dati tudi s sladolednimi dnevi, je navedla direktorica doma Neva Tomažič.

Stanovalcem, ki imajo različne bolezni in so v teh dneh še posebej izpostavljeni, svetujejo previdnost pri zadrževanju zunaj, pogosteje pa pri njih tudi preverjajo, kako se počutijo in ali zaužijejo dovolj tekočine.

Pri hlajenju prostorov uporabljajo klimatske naprave in naprave za rekuperacijo. O višjih stroških bivanja v domu ob energetski draginji pa je po njihovi oceni še prezgodaj govoriti, a stanje budno spremljajo.