Ozempic oz. wegovy omogoča hitro hujšanje kot eden od stranskih učinkov. Foto: Pixabay
Ozempic oz. wegovy omogoča hitro hujšanje kot eden od stranskih učinkov. Foto: Pixabay

To je privedlo do ogromnega porasta povpraševanja po tem zdravilu in posledično do globalnega pomanjkanja ozempica, ki ga sicer predpisujejo tudi pri nas – in tudi po slovenskih forumih ga nekateri uporabniki priporočajo kot "čudežno zdravilo" za topljenje kilogramov.

Revija Jana je tako denimo v članku "101 terapija proti celulitu (in kilogramom)" lani priporočala prav ozempic kot "rešitev na recept", o "injekciji za hujšanje" je poročal Svet24, po forumih pa lahko preberemo, kako so tudi slovenski zdravniki določenim pacientkam za hujšanje priporočili omenjeno zdravilo.

Kaj točno je ozempic? Kot navaja Evropska zdravstvena agencija (EMA), gre za zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni, ki se uporablja skupaj z dieto in telesno vadbo za zdravljenje odraslih, pri katerih sladkorna bolezen tipa 2 ni zadovoljivo uravnana. Zdravilo ozempic se lahko uporablja kot samostojno zdravilo pri bolnikih, ki ne morejo jemati metformina (drugega zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni). Lahko se uporablja tudi kot dodatek k drugim zdravilom za zdravljenje sladkorne bolezni.

Ozempic je na voljo tudi pri nas. Foto: Novo Nordisk
Ozempic je na voljo tudi pri nas. Foto: Novo Nordisk

Zdravilna učinkovina v zdravilu ozempic, semaglutid je agonist receptorjev za GLP-1. To pomeni, da deluje enako kot GLP-1 (v črevesju proizvedeni hormon), in sicer tako, da povečuje količino inzulina, ki ga kot odziv na zaužito hrano izloči trebušna slinavka. To pomaga pri uravnavanju koncentracije glukoze v krvi in zavira apetit, tako da imajo tisti, ki ga jemljejo, hitreje občutek sitosti.

Zdravilo ozempic je na voljo v obliki raztopine za vbrizganje v napolnjenih injekcijskih peresnikih, njegovo predpisovanje in izdaja pa je le na recept. Zdravilo se vbrizga v trebuh, stegno ali roko enkrat tedensko.

Do zdravila po ovinkih

Jasno, obstajajo načini, da se pride do zdravila tudi na drugačen način, zlasti v ZDA, kjer je, predvsem med tistimi, ki si to lahko privoščijo, močno priljubljeno kupovanje najrazličnejših zdravil na recept, pa naj si gre za protibolečinske tablete ali pa uspavalne tablete – ali pa kombinacija vseh mogočih. Tudi to je eden od razlogov, da v ZDA zaznavajo rekordno število smrti zaradi predoziranj z zdravili na recept, ki krepko presega smrti zaradi mamil.

Najpogostejši neželeni stranski učinki ozempica so prebavne težave, kot so driska, zaprtost, bruhanje in slabost (siljenje na bruhanje). Strokovnjaki opozarjajo, da so stranski učinki lahko tudi tako hudi, da pacienti pristanejo na urgenci, zato bi morali biti tisti, ki jemljejo ozempic, pod zdravniškim nadzorom. Eden od glavnih stranskih učinkov ozempica je tudi izguba telesne teže in prav to je spodbudilo številne, ki ne trpijo za sladkorno boleznijo, da začnejo jemati to zdravilo za hitro hujšanje.

V viralnem trendu, poimenovanem #Ozempic in #OzempicChallenge, uporabniki TikToka na tem priljubljenem družbenem omrežju delijo svoje impresivne rezultate po jemanju ozempica in izražajo osuplost, kako jim je uspelo tako hitro shujšati. To je privedlo do več kot 273 milijonov ogledov omenjenih ključnikov na platformi ter javno podporo priljubljenih vplivnežev in vplivnic.

Foto: AP
Foto: AP

"Čudežna injekcija" po imenu wegovy

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je sicer ozempic za zdravljenje sladkorne odobrila leta 2017, lani pa je zdravilo z višjim odmerkom semaglutida odobrila tudi za zdravljenje čezmerne teže (še posebej v povezavi z visokim holesterolom in pritiskom), in sicer pod znamko Wegovy. Tudi tega je odobrila tudi EMA, uporablja pa se tudi v Sloveniji.

EMA ga na svoji spletni strani opisuje takole:
"Zdravilo wegovy se uporablja kot dodatno zdravljenje k dieti z zmanjšanim vnosom kalorij in povečani telesni dejavnosti za obvladovanje telesne mase, vključno z izgubo telesne mase in vzdrževanjem telesne mase, pri odraslih z začetnim indeksom telesne mase (ITM): • ≥ 30 kg/m2 (debelost) ali • ≥ 27 kg/m2 do < 30 kg/m2 (čezmerna telesna masa), ki imajo sočasno vsaj eno z debelostjo povezano bolezen, kot npr. disglikemija (prediabetes ali sladkorna bolezen tipa 2), hipertenzija, dislipidemija, obstruktivna apneja v spanju ali bolezni srca in ožilja."

Sorodna novica Kim Kardashian naj bi "nepopravljivo" uničila obleko Marilyn Monroe

In vest o "čudežni injekciji" se je naglo razmahnila po svetovnem spletu, s številnimi zvezdniki, ki so navdušeno razlagali o tem, kako jim wegovy pomaga do popolne postave. Prav to sredstvo naj bi bilo tisto, po katerem je posegla Kim Kardashian, da ji je maja pred galaprireditvijo Met Gala v le treh tednih uspelo shujšati za osem kilogramov, da se je lahko stlačila v ikonično obleko Marilyn Monroe.

Celo Elon Musk je na vprašanje, zakaj je videti tako "fit, zdrav in mišičast", na Twitterju uporabnici odgovoril, da je njegova skrivnost "postenje". "In wegovy."

Septembra je revija Variety poročala, da igralci in producenti na Signalu, zakodirani aplikaciji za varno pošiljanje sporočil, "potiho pojejo hvalospeve" temu zdravilu, ki je sicer brez zavarovanja izredno drago – za 28-dnevno zalogo wegovyja boste v ZDA odšteli več kot 1300 dolarjev, za mesečno zalogo ozempica pa okoli 892 dolarjev, poroča New York Times.

A tudi to ni odvrnilo številnih, ki si to lahko privoščijo, da so začeli posegati po zdravilu, zaradi česar je FDA tako ozempic kot wegovy uvrstila na seznam nekaj deset zdravil, ki so "trenutno v pomanjkljivih zalogah".

Predstavnik Novo Nordiska, danskega farmacevtskega giganta, ki zdravilo proizvaja (in ki je v kampanji uporabil zaobljeno ameriško raperko in igralko Queen Latifah), je v izjavi zapisal, da podjetje izkuša "občasne motnje v dobavi ozempica zaradi kombinacije izrednega povpraševanja in vsesplošnih globalnih težav z dobavo". Ob tem je še dodal, da računajo, da se bo stanje kmalu normaliziralo in da bodo decembra proizvedli večje količine.

Z wegovyjem v boj proti debelosti. Foto: Novo Nordisk
Z wegovyjem v boj proti debelosti. Foto: Novo Nordisk

A v Avstraliji je tamkajšnji regulator za zdravila TGA (Služba za terapevtske izdelke), nedavno sporočil, naj pacienti pričakujejo pomanjkanje ozempica še do marca 2023.

Kot je za New York Times povedala dr. Disha Narang, endokrinologinja iz bolnišnice Lake Forest v Illinoisu, ni neobičajno, da zdravniki predpisujejo zdravila za uporabo, ki je drugačna od tiste, za katero je bilo zdravilo prvotno namenjeno.

S povpraševanjem po ozempicu se zainteresirani dokopljejo do zdravila, bodisi da najdejo zdravnika, ki jim ga predpiše, bodisi na spletu. Narangovo skrbi, da bodo zdaj ljudje vse bolj priljubljeno zdravilo začeli asociirati z nečimrnostjo, ne pa kot ključno zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni. Trpijo pa tisti, ki zdravilo dejansko potrebujejo.

“Res, res obupno je – pacienti ne vedo, kam se obrniti,” je povedala dr. Narang. “Izgubljeni smo, kako se spopasti s tem."

Poseganje po alternativah

Zaradi pomanjkanja ozempica so mnogi bolniki prisiljeni poseči po alternativah, a v ZDA zavarovalnice ne krijejo vedno nadomestnih zdravil, ali pa za te veljajo dodatne omejitve.
Novo Nordisk na vse skupaj kaj dosti nima za pripomniti.

Kim Kardashian je v treh tednih izgubila osem kilogramov, da se je lahko stlačila v slovito obleko Marilyn Monroe iz leta 1962. Foto: Reuters
Kim Kardashian je v treh tednih izgubila osem kilogramov, da se je lahko stlačila v slovito obleko Marilyn Monroe iz leta 1962. Foto: Reuters

"Čeprav se zavedamo, da nekateri zdravniki predpisujejo ozempic pacientom, ki želijo shujšati, pa je prepuščeno presoji vsakega ponudnika zdravstvenih storitev, da izbere najboljši pristop zdravljenja za svoje paciente," so zapisali v izjavi, ob tem pa dodali, da podjetje ne “promovira, predlaga ali spodbuja uporabo naših zdravil za drugotne namene od osnovnega”.

Nekateri menijo, da bi morali pri predpisovanju ozempica prednost imeti sladkorni bolniki, a dr. Gary Deed, predsednik interesne skupine za sladkorno bolezen avstralske zbornice splošnih zdravnikov (RACGP), nasprotuje temu, da bi imela ena skupina prednost pred drugo.

"Vsi pacienti si zaslužijo prednostne obravnave na individualni ravni in težko je objektivno dati prednost eni skupini pacientov pred drugimi, ko pa si morda tako eni kot drugi zaslužijo dostopa do kakovostnih zdravil," je povedal za avstralski portal InSight+, posvečen novicam s področja medicine.

“Čezmerna teža je bolezen, pred katero smo si predolgo zatiskali oči. Sladkorna bolezen je kompleksna bolezen, ki terja previdno obravnavo, da bi preprečili zaplete in izboljšali kakovost pacientovega življenja. Tako, da si vsaka skupina zasluži imeti pravičen dostop."

Boj za prevlado na trgu

A ni zdravljenje kronične debelosti tisto, ki mu stroka oporeka, ampak izkoriščanje zdravila in njegova "TikTok izziv" banalizacija, še posebej med vplivneži, ki si lahko privoščijo nakup tega sredstva.

Foto: AP
Foto: AP

"Mislim, da gre tu za etični pomislek," je za revijo Health povedal Eduardo Grunvald, direktor centra za upravljanje s težo na Kalifornijski univerzi v San Diegu (UCSD). "Če uporabljaš zdravilo za neprimerne namene, jemlješ zdravilo ljudem, ki dejansko imajo sladkorno bolezen in zdravilo res potrebujejo."

Je pa ta teden Financial Times poročal še o enem vidiku zapletov z ozempicom – kot so pisali, je pomanjkanje zdravila po eni strani prisilo Novo Nordisk, da začasno ustavi oglaševanje ozempica in razmisli o svoji proizvodni strategiji, je pa tudi ponudilo priložnost Eli Lilly, Amgenu in vrsti drugih biotehnoloških družb, ki razvijajo podobna zdravila za boj proti debelosti, da poskusijo dohiteti tekmece na trgu, za katerega analitiki napovedujejo, da bi bil lahko do leta 2030 vreden 50 milijard dolarjev.

A ta bitka za lansiranje nove generacije zdravil za boj s čezmerno težo, boleznijo, ki prizadene okoli 650 milijonov ljudi po svetu, vzbuja precej nelagodja med kritiki, ki opozarjajo glede potencialnih zlorab teh zdravil in stranskih učinkov. Večina zdravstvene stroke sicer meni, da bi morala imeti ta zdravila zelo pozitiven vpliv na paciente s kronično čezmerno težo, boleznijo, ki ima lahko katastrofalne posledice za zdravje oseb in je v veliki meri nezdravljena.