Komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila upravni nadzor nad primerom Radan na ljubljanski nevrološki kliniki, je svoje ugotovitve pred zaključnim poročilom posredovala Kliničnemu centru, ki ima čas za odgovor do 7.julija. Foto: BoBo
Komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila upravni nadzor nad primerom Radan na ljubljanski nevrološki kliniki, je svoje ugotovitve pred zaključnim poročilom posredovala Kliničnemu centru, ki ima čas za odgovor do 7.julija. Foto: BoBo

Zaradi tega primera in drugih afer v zdravstvu se vse pogosteje postavlja vprašanje, kako varni so bolniki pri nas v postopku zdravljenja. Nujno je, da se resno lotimo gradnje sistema varnostne kulture, se zdaj strinjajo tudi v zdravniških organizacijah, vendar je na potezi ministrstvo za zdravje, priložnost je resolucija nacionalnega programa.

Zagotovila, da je naše zdravstvo dobro in da so bolniki varni, ob tem, da govorci ne postrežejo s primerljivimi podatki, ne zadostujejo več. Ker lastnih podatkov nimamo, je glede na ameriške in evropske podatke strokovnjak za kakovost Andrej Robida ocenil, da naj bi bilo pri nas letno 1000 smrti zaradi napake. "Te številke so bile objavljene pred leti, vendar se nihče mi zmenil, čeprav se bi se morali. Če ne ministrstvo za zdravje, pa vrh vlade," poudarja.

"Ta informacija, ki govori o 1000 smrtih in je bila bila vržena med medije, je nepreverjena in je ekstrapolacija," komentira predsednik zdravniškega društva Pavle Poredoš.

V 15 letih so zdravniške organizacije zbrale več kot 400.000 podatkov o zapletih, napakah v bolnišnicah po zdravnikih, vendar interesa ministrstva za vzpostavitev sistema varnosti in kakovosti ni bilo, pravi predsednik zbornice Andrej Možina. "Slovenski zdravniki so iz članarine dali skoraj pol milijona evrov, država pa nič. Država daje veliko denarja za nepomembne študije in na tem segmentu ne funkcionira," opominja Možina.

Svoj del odgovornosti mora prevzeti tudi zdravstvena blagajna. "Kdor kupuje usluge od izvajalcev zdravstvenega sistema, je dolžan preveriti, kakšen izdelek kupuje, in zagotavljati, da se stalno prodaja kakovosten izdelke," opozarja Miran Kenda.

Zdravniška stroka ponuja sodelovanje politiki, da skupaj v predlogu resolucije začrtajo strategijo, določijo roke in odgovorne za posamezna področja, obujajo pa tudi zamisel o posebni agenciji za varnost in kakovost v zdravstvu. "Naredimo spremembe, trajalo bo nekaj let. Ne pa čakati, da bo čez štirinajst dni ali tri mesece v časopisih pisalo, kako so zdravniki nekoga ubili, pod narekovaji seveda," je še dejal Robida.