Policija preverja tudi ravnanje odgovornih oseb v tem primeru, pod vprašaj so postavljeni vloga medicinskih sester, odnosi na nevrološki kliniki UKCL-ja in odgovornost vodstva. Foto: BoBo
Policija preverja tudi ravnanje odgovornih oseb v tem primeru, pod vprašaj so postavljeni vloga medicinskih sester, odnosi na nevrološki kliniki UKCL-ja in odgovornost vodstva. Foto: BoBo
Ivan Radan
Primer Radan dobiva vse širše razsežnosti. Foto: MMC RTV SLO
Bo moral v četrtek oditi vsaj Hojker?
Omizje o nadzoru v zdravstvu
Ministrica proti vodstvu UKCL-ja nima široke podpore

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na generalni policijski postaji Boštjan Lindav je pojasnil, da preverjajo vsako informacijo, ki pride do njih, in teh je vedno več in krog preiskave je zato izredno širok. "Kriminalisti intenzivno preverjajo vse informacije o sumih kaznivih dejanj, ki se preverjajo po uradni dolžnosti, tudi določene nepravilnosti odgovornih oseb," je dejal.

Obenem pa ni mogel ne potrditi ne ovreči nepreverjenih informacij, da so med osumljenimi medicinske sestre. Na isto vprašanje glede zdravnikov je prav tako odvrnil, da te informacije ne more potrditi.

Glede na vse neuradne informacije, ki zadnje dni krožijo v javnosti, je razložil, da policija ni pristojna za odkrivanje sistemskih nepravilnosti in nepravilnosti v sistemu nadzora pri drugih organih.

Izjema so primeri, ko te nepravilnosti vsebujejo znake kaznivih dejanj in je za to podana določena stopnja suma. Preiskava je po njegovih besedah do zdaj potekala strokovno in natančno. Več informacij pa ne morejo razkrivati tako zaradi interesa preiskave kot obzirnosti do umrlih in razumevanja položaja svojcev umrlih.

Policija preverja tudi ravnanje odgovornih oseb v tem primeru, pod vprašaj so postavljeni vloga medicinskih sester, odnosi na kliniki in odgovornost vodstva.

"Poziv k odstopu v takih primerih je povsem običajen"
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je na ločeni novinarski konferenci poudarila, da preiskave kriminalistov ne more komentirati, ker ne ve, kakšni so bili stiki med policijo in njihovo delovno skupino.
Poudarila pa je, da je v primeru Radan odgovorne na UKCL-ju in na nevrološki kliniki pozvala k odstopu zaradi objektivnih razlogov, ki so bili posledica številnih zadev, ki so izbruhnile po aferi. Prepričana je, da v takih primerih poziv k odstopu ni nič neobičajnega, izjav predstavnikov UKCL-ja pa ni želela komentirati, ker zgolj zamegljujejo pogled. Ob tem je odločno zanikala očitke, da je k odstopu pozvala, ker naj bi s tem reševala svoj položaj, saj še nima vidnih rezultatov. "Na ministrstvu za zdravje se ni še nikoli delalo toliko, kot se zdaj, ampak dejstvo je, da je bil ta resor vsa ta leta zanemarjen," je pribila.
Ob tem je poudarila, da je pozvala tudi strokovne svete drugih zdravstvenih zavodov po državi, naj od svojih vodstev zahtevajo obrazložitev, kako zagotavljajo kakovost in varnost pacientov.

Predsednik sveta UKC pričakoval odstop
Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar pa je v Odmevih napovedal, da bodo najprej preučili odgovornost vodstva, nato pa se bodo odločili, ali bodo predlagali razrešitev ali ne, je dejal. V četrtek kadrovskih rezov tako še ni pričakovati. Gre pa po njegovem mnenju bolj za moralno vprašanje in objektivno odgovornost in da je pričakoval, da bi zaradi objektivne odgovornosti vodstvo samo odstopilo. "To bi bilo pravo moralno dejanje." Sploh, ker se UKC LJubljana rad primerja z dunajskim zavodom, kjer bi bil takšen korak vodstva normalen, je dodal.

Enotni glede odgovornosti, manj, kdo je odgovoren
Primer Radan je tudi danes odmeval po parlamentarnih hodnikih. Poslanske skupine so si enotne, da bi morali vodilni za svoja ravnanja prevzemati odgovornost, a v konkretnem primeru eni s prstom kažejo na vodstvo UKC-ja Ljubljana, spet drugi na ministrico za zdravje.

Po besedah poslanca DeSUS-a Tomaža Gantarja je vodstvo UKC-ja objektivno odgovorno, zato pritrjuje zahtevam aktualne ministrice po odstopih. Glede na težave, ki jih je Radan imel že na interni kliniki, bi po besedah Gantarja lahko predvidevali, da je potreben neki dodaten nadzor.

Da bo vodstvo prevzelo objektivno odgovornost, pričakujejo tudi v NSi-ju. Poziv ministrice k odstopu vodstva UKC-ja Ljubljana podpirajo, pričakujejo pa nadaljnjo raziskavo krivde in subjektivne odgovornosti.

Tudi poslanka in predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek načelno meni, da morajo vodilni prevzemati odgovornost za svoja dejanja. Opozorila pa je, da ni stvar politikov, da vsepovprek kličejo k odstopu, saj nič še ni dokončnega.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je po drugi strani poudaril, da bi težave morali rešiti na organih UKC-ja. Pozivanje vodstva UKC-ja k odstopom je zato po njegovi oceni v tem trenutku nekorektno. Prav tako bi bilo po njegovem mnenju žalostno, če bi se zaradi takšne tragedije pojavili politični pritiski.

Miha Kordiš iz ZL-ja je ocenil, da je zadnje dogajanje v UKC-ju "plod vladnega nedela v zadnjih osmih mesecih", ministrica oz. vlada pa "hoče to nedelo skriti oz. prenesti odgovornost na posameznike v UKC-ju". Glede objektivne odgovornosti pa je Kordiš prepričan: "Objektivna odgovornost se navadno začne pri glavi in vemo, kdo je glava našega zdravstva."

Bo moral v četrtek oditi vsaj Hojker?
Omizje o nadzoru v zdravstvu
Ministrica proti vodstvu UKCL-ja nima široke podpore