Na testiranje na okužbo z novim koronavirusom lahko bolnike, ki nimajo osebnega zdravnika, v covidno ambulanto oz. bolnišnico napoti nadomestni ali dežurni zdravnik. Foto: BoBo
Na testiranje na okužbo z novim koronavirusom lahko bolnike, ki nimajo osebnega zdravnika, v covidno ambulanto oz. bolnišnico napoti nadomestni ali dežurni zdravnik. Foto: BoBo

Na ministrstvu za zdravje so v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič (SD) pojasnili, da se lahko posamezniki, ki so ostali brez osebnega zdravnika v času epidemije, ob morebitnih težavah obrnejo na najbližji zdravstveni dom, kjer bodo obravnavani kot drugi bolniki.

Na ministrstvu za zdravje so med drugim navedli, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) takšnim bolnikom za določen čas zagotavlja tudi plačilo izvajalcu zdravstvenih storitev, kjer je bil bolnik obravnavan.

Muršičevo je zanimalo tudi, kako bo ministrstvo poskrbelo, da bodo vsi državljani imeli izbranega osebnega zdravnika. Na ministrstvu so odgovorili, da je minister Tomaž Gantar konec oktobra imenoval delovno skupino za razvoj osnovne zdravstvene dejavnosti do leta 2027.

Nalogi delovne skupine sta priprava predloga kratkoročnih rešitev za razbremenitev izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva in priprava osnutka razvoja osnovne zdravstvene dejavnosti do leta 2027. Delovna skupina bo v okviru svojih nalog predvidela tudi ukrepe za kadrovsko okrepitev na področju družinske medicine.

Ob tem so dodali, da sta v letošnjem letu obe medicinski fakulteti povečali število vpisnih mest za študente medicine. Razpis za specializacije družinske medicine je omogočal prijavo na nacionalni razpis in na razpis za znanega izvajalca. V sodelovanju z ZZZS-jem odpravljajo tudi določene administrativne obremenitve družinskih zdravnikov, ki bodo razbremenile ambulante in specializacijo družinske medicine naredile privlačnejšo za mlade zdravnike.