Remškar je izpostavil odsotnost sistema, ki bi instituciji takoj zagotovil korekten interni strokovni nadzor. Foto: MMC RTV SLO
Remškar je izpostavil odsotnost sistema, ki bi instituciji takoj zagotovil korekten interni strokovni nadzor. Foto: MMC RTV SLO

Poudaril je, da bi morali imeti v bolnišnicah sistem komunikacije, kako svojcem bolnikov, pri katerih so se pojavili zapleti, to sporočiti in se opravičiti. Poleg tega tudi ni sistema, ki bi dežurnemu zdravniku zagotovil komunikacijo, kaj narediti, ko sam ne ve natančno, kako v danem primeru ukrepati oziroma ni zagotovljenega protokola ravnanja zdravnika v takšnem primeru, ki bi potekal brez sramotenja, poniževanja in obsojanja.

Poudaril je še, da se vsak zdravnik lahko zmoti in zato ni primerno, da se ga vnaprej obtožuje, ob tem pa je treba postaviti jasno ločnico med zmotami zdravnikov in zapleti, ki so mogoči v vsakem diagnostičnem in terapevtskem posegu.

O pogovoru med njim, ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem in predsednikom sidnikata Fides Konradom Kuštrinom, ki ga je ujela ena izmed komercialnih televizij in v katerem je Remškar dejal, da je bila največja stranska žrtev sistema Zlatka Kanič, pa je dejal, da je bila izjava vzeta iz konteksta, in dodal, da ves čas govori o sistemu, katerega žrtev je bila tudi Kaničeva.