Zlatka Kanič želi, da je ob njej njen zagovornik. Foto: MMC RTV SLO
Zlatka Kanič želi, da je ob njej njen zagovornik. Foto: MMC RTV SLO
Bor Nekrep
Bor Nekrep je umrl marca 2008. Foto: MMC RTV SLO
Kaničeva ni želela pričati

"To ni zdravljenje, da bi jaz vedela, kako bo. To je obravnava, pri kateri sem bosa in naga. Zato je prav, da je pooblaščenec tukaj," je svojo odločitev pojasnila Kaničeva, ki jo zastopa odvetnik Boštjan Penko. Kaničeva je dodala, da se obravnavi ne izogiba, a želi imeti ob tem strokovno pomoč.

Boštjan Penko je zbornico v ponedeljek zaprosil za preložitev obravnave s pojasnilom, da se je ne more udeležiti, a so v zbornici odgovorili, da preložitev zaradi omenjenega razloga v zakonu ni predvidena ob upoštevanju tega, da je bila stranka (v tem primeru Kaničeva) pravočasno obveščena o datumu obravnave.

Gordana Živčec Kalan, predsednica zbornice, ki primer vodi, je zato obravnavo prekinila in preložila na 21. november.

Nekrepova ne zaupata Gordani Živčec Kalan
Na obravnavo je prišlo pet od sedmih povabljenih prič. Starši umrlega 12-letnega Bora Nekrepa namreč niso prišli, saj so, kot so pojasnili v pismu zdravniški zbornici, izčrpani zaradi stalne navzočnosti na sodiščih, poleg tega pa Nekrepova "ne nameravata nastopati kot statista v lažni predstavi in se ponovno izpostavljati brezčutnim manipulacijam". Dodala sta, da postopek pri Zdravniški zbornici vodi oseba, ki ji ne moreta zaupati (Gordana Živčec Kalan, predsednica zbornice op. a). Živčec Kalanova je navzočim pojasnila, da se Nekrepova za odsotnost nista opravičila.

"Blagohotna" zbornica staršev ne bo kaznovala
Predsednica zbornice je še dejala, da so očeta in mater Bora Nekrepa k pričanju povabili, ker njuno izjavo potrebujejo, a da lahko postopek odvzema licence nadaljujejo tudi brez njiju, "če je mogoče z drugimi dejstvi in dokumenti ugotoviti v največji meri verodostojno materialno resnico". O grožnji, da bosta, če se obravnave ne udeležita, kaznovana s 500 evri kazni, pa je dejala, da je lahko zbornica "dovolj blagohotna", saj razume, da starši niso želeli izigravati postopka, ampak se obravnave pač nista želela udeležiti. Kazen sicer predpisuje zakon, je še pojasnila.

Obravnave so se kot priče udeležili medicinske sestre in zdravnik z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer so zdravili Bora Nekrepa. Prišel je tudi nemški specialist za medicino otrok in mladine, ki se ukvarja s presnovnimi boleznimi, Berthold Koletzko. Koletzko je pripravil tudi izvedensko mnenje o zdravljenju in smrti Bora Nekrepa že v postopku častnega razsodišča zdravniške zbornice.

Kaničeva ni želela pričati