Starši pokojnega Bora Nekrepa so prepričani, da zdravnika nista opravila svoje naloge. Foto: MMC RTV SLO
Starši pokojnega Bora Nekrepa so prepričani, da zdravnika nista opravila svoje naloge. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje v primeru Nekrep

Pediatrinja Zlatka Kanič je zavrnila vsa očitana dejanja in podrobno opisala dogodke v noči z 12. na 13. marec 2008, ko je skrbela za Bora Nekrepa. Povedala je tudi, da je imela na oddelku intenzivne terapije še petnajst hudo bolnih otrok, a se je kljub temu na različne načine vso noč trudila, da bi ugotovila pravi vzrok Borovih težav. Primer je bil s strokovnega stališča zelo zapleten in na koncu je bil na podlagi vseh razpoložljivih informacij po njenih besedah najbolj verjeten sklep, da gre za Reyev sindrom.

Zdravnica: Za dečka sem naredila, kar je bilo v moji moči
Kaničeva je zavrnila očitke na račun njenega odnosa do Borovih staršev. "Vem, da je smrt otroka nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi staršem. A tudi za nas zdravnike je to velik poraz, čeprav smo s tem velikokrat soočeni. To, da smo bogovi v belem, si nismo nadeli sami," je povedala. "Staršem in sestri Bora sem pripravljena vedno pomagati, a tega ne morem narediti tako, da prevzamem krivdo za nekaj, kar nisem storila," je dejala in spomnila, da je deček umrl pozneje v Ljubljani.

Zatrdila je še, da prevzema odgovornost za napačno diagnozo, nikakor pa se ne strinja s trditvami, da je bila pri svojem delu malomarna in lahkomiselna. "Za dečka sem naredila vse, kar je bilo v moji moči," je poudarila.

Starši so morali zapustiti dvorano
Matjaž
in Tatjana Nekrep Perc sta morala med branjem obtožnice in zaslišanjem Kaničeve zapustiti sodno dvorano. Ob prihodu na sodišče sta povedala, da se zavedata, da jima obsodba zdravnikov Bora ne bo vrnila, a želita, da bi bilo "zadoščeno pravici". "To je naša dolžnost do Bora, da se resnica izkaže," je dejal oče. "Nekaj takega se mora jasno in povsod, s strani vseh organov, označiti za slabo in edino to lahko povzroči, da se takšne stvari ne bodo dogajale," je dodal.

Starši prepričani, da zdravnika nista opravila svoje naloge
Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 po obravnavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Njegovi starši so prepričani, da zdravnika, ki sta otroka obravnavala, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje.

Po trditvah zagovornikov zdravnikov pa naj bi zdravnika ravnala v skladu z zakonom o zdravstveni dejavnosti. Edina napaka naj bi bila napačno postavljena diagnoza, zdravnika pa naj bi storila vse, kar je bilo v njuni moči, da bi bolniku postavila pravilno diagnozo in ga ustrezno zdravila.

Kriminalisti so Kaničevo in Pogorevca ovadili že pred več kot dvema letoma, Okrožno državno tožilstvo v Mariboru pa je obtožnico vložilo decembra lani. Odvetniki obeh zdravnikov so podali ugovor na obtožnico, a ga je sodišče zavrnilo in razpisalo glavno obravnavo, ki se bo začela danes ob 9. uri in nadaljevala 8. julija.

Z UKC-jem dosežen sporazum
Družina Nekrep je sicer z UKC-jem Maribor dosegla sporazum, ki vključuje poravnalni dogovor in dogovor o donaciji. V Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru so zapisali, da del sporazuma vključuje donacijo družine Nekrep za nadgradnjo pediatrične klinike in obojestransko obžalovanje smrti Bora Nekrepa leta 2008. Znesek, za katerega so se sporazumeli, po dogovoru obeh strani ostaja skrivnost, del denarja pa so Nekrepovi podarili slovenskemu zdravstvu.

Primer je močno odmeval, saj so starši dečka z njim podrobno seznanili javnost in ob tem opozorili na domnevno nedotakljivost slovenskih zdravnikov. Največ očitkov je letelo na račun Zdravniške zbornice Slovenije, ker naj bi bili njeni postopki ugotavljanja krivde zdravnikov prepočasni in pristranski.

Sojenje v primeru Nekrep