Gregor Pivec kot priča pred preiskovalno komisijo (na levi). Foto: DZ/Barbara Žejavac
Gregor Pivec kot priča pred preiskovalno komisijo (na levi). Foto: DZ/Barbara Žejavac
Marjan Ferjanc
Pod Ferjancem so v celjski bolnišnici opustili sistem najvišje dovoljene cene na opornico. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Gregor Pivec je zatrdil, da so ves čas skrbno ravnali na področju kardiologije in nabave materialov. UKC Maribor je vodil 20 let. Predsednica komisija Jelka Godec (SDS) mu je odvrnila, da podatki transparentnosti pravzaprav ne izkazujejo. Med drugim je zato zdajšnji v. d. direktorja Janez Lavre odpustil pomočnika direktorja za nabavo Petra Weissensteinerja. Pivec pa je na to dejal, da za dvom o verodostojnosti delovanja nabavne službe ni imel nikakršnega razloga. Z vsako podrobnostjo iz razpisov sicer ni bil seznanjen, saj je bila služba pri tem suverena.

Sklicevanje na stroko
Potrdil je, da je velikokrat prišlo do prekoračitve količine nakupa žilnih opornic glede na sklenjeno pogodbo. A je opozoril, da direktor ne more ocenjevati, koliko in katere žilne opornice potrebujejo, saj za tem stoji stroka.

Na vprašanje, ali se kot tedanji direktor čuti odgovornega za to, da se je nakupovalo preveč in mimo zakona o javnih razpisih, je dejal, da je "to postavila stroka". Dejal je, da je pozval kardiologe na UKC Maribor, naj pridobijo cene žilnih opornic v tujini, a teh informacij po njegovem vedenju niso dobili. Ne ve pa, zakaj jih niso. So pa po njegovih besedah postavili najvišjo ceno v višini 500 evrov za opornico.

Tudi Ferjanc se sklicuje na stroko
Marjan Ferjanc, ki vodi celjsko bolnišnico zadnjih deset let, pa je dejal, da so določen čas imeli postavljeno najvišjo ceno na opornico, a so to nato opustili. Poudaril je, da so pri nakupu opornic zlasti sledili dobrobiti bolnika.

Ko pa so začeli odkrivati, kakšne so razlike v cenah materialov po bolnišnicah, so nehali uporabljati žilne opornice, ki so stale okoli 3.000 evrov. Nato pa so dobavitelji sami začeli zniževati cene, je dodal. Tako jim je z nekaterimi dobavitelji uspelo znižati cene, pri drugih so bili neuspešni.

Pred parlamentarno komisijo bi danes moral stopiti tudi Weissensteiner, a mu vabilo ni bilo vročeno.