Samo Štajner je na pričanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo poudaril, da vrste žilnih opornic ni določala nabavna služba, temveč zdravniki. Foto: Pixabay
Samo Štajner je na pričanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo poudaril, da vrste žilnih opornic ni določala nabavna služba, temveč zdravniki. Foto: Pixabay

Na pričanju je Samo Štajner, ki je bil v UKC-ju Ljubljana član razpisnih komisij za javna naročila žilnih opornic, potrdil, da so v UKC-ju za nazaj popravljali nabavljene količine določenih žilnih opornic, saj se podatki pri evidenci izdaje in nabave blaga niso ujemali. Ob tem je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec poudarila, da se je to dogajalo le pri dobavitelju Mark Medical.

Godčeva je tudi opozorila, da so več let prek naročilnic nakupovali slabše žilne opornice, kot pa so bile izbrane na podlagi javnega razpisa. Pri tem je vrednost nakupa teh opornic bistveno presegala omejitev 20.000 evrov, kolikor lahko v skladu z zakonom nakupijo mimo postopkov javnega naročanja.

Dobavitelji so za naročilo vedeli pred odločitvijo komisije
Štajner je sicer dejal, da se v UKC-ju glede na velikost zavoda naročilo v vrednosti 20 tisoč evrov hitro preseže, je pa obenem potrdil, da ni bil vabljen na določene sestanke razpisne komisije, četudi je bil njen član.

Podobno se je dogajalo tudi Maji Maleševič, ki je zaposlena kot pravnica v službi za javna naročila. Kot je dejala, naj bi se na tem sestanku pri pomočniku generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana za nabavno dejavnost Bojanu Uranu dogovorili glede "neke verzije strokovnih kriterijev" za žilne opornice. Maleševičeva je tudi navedla, da so bili nekateri dobavitelji seznanjeni z odločitvami razpisne komisije, še preden je ta sploh uradno sporočila svojo odločitev. Glede na to, da so bili člani komisije zavezani k molčečnosti, ne ve, kako se je to zgodilo.

Grožnje direktorju UKC-ja
Pred komisijo pa je pričal tudi v. d. direktorja UKC-ja Maribor Primož Lavre, ki je razveljavil javni razpis nakupa žilnih opornic, ki je potekal ravno v času, ko je prevzel vodenje mariborskega UKC-ja, saj je izvedel, da na Finskem enake opornice prodajajo po bistveno nižjih cenah. Prav tako je naročil notranjo revizijo teh naročil, ki je po njegovih navedbah pokazala, da je v UKC-ju Maribor v preteklosti prihajalo do prekoračitve nabav, kot so bile navedene v razpisu.

Sicer pa je Lavre zaradi nepravilnosti odpustil pomočnika direktorja za nabavo Petra Weissensteinerja, a javno ni želel govoriti, za kakšne nepravilnosti konkretno naj bi šlo, saj bi lahko vplivalo na sodni postopek. Je pa razloge pojasnjeval na zaprtem delu seje komisije. Obenem pa je poudaril, da mu je določen dobavitelj grozil, da ga bodo, če se bo preveč vtikal v njihove zadeve, "zgazili kot polža".