V Fidesu opozarjajo, da izobraževanj ne gre enačiti z dopustom, saj so se zdravniki dolžni izobraževati, tudi za podaljšanje licence. Foto: BoBo
V Fidesu opozarjajo, da izobraževanj ne gre enačiti z dopustom, saj so se zdravniki dolžni izobraževati, tudi za podaljšanje licence. Foto: BoBo

Z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zaradi katere so zdravniki umaknili soglasja za delo prek polnega delovnega časa, bodo dodatki za nadurno delo zmanjšani šele 1. januarja 2011, zato bi bilo ta čas koristneje porabiti za iskanje celovitih rešitev.

Minister za zdravje Dorjan Marušič
Konrad Kuštrin
Vsako rešitev, ki bo popravila storjeno krivico, bomo podprli, zagotavlja Kuštrin. Foto: BoBo
UKC po prvem septembru

V Fidesu so namreč dejali, da ne razumejo, zakaj sta minister za zdravje Dorjan Marušič in predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda dejala, da je sindikat zavrnil možnost odprtja kolektivne pogodbe, saj je to v ponedeljek že drugič predlagal.

Marušič je, tako Fides, na ponedeljkovi novinarski konferenci po sestanku z zdravniki dejal, da se kot mogoča rešitev težave, ki je nastala z umikom soglasij zdravnikov za nadurno delo, izpostavlja odprtje kolektivne pogodbe z zdravniki. Dodal je, da temu zdravniške organizacije nasprotujejo.

Marušič: Mnogo lažje se je pogovarjati brez laži in manipulacij
Minister je dan pozneje pojasnil, da je vladna stran v ponedeljek pričakovala pobudo oziroma predlog zdravniških organizacij, v razgovorih, ki jih je ministrstvo z njimi imelo prej, pa se je razumelo, da je odprtje kolektivne pogodbe prava pot za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti. Z zdravniškimi organizacijami pa bi se bilo po njegovih besedah mnogo "lažje pogovarjati v mirnejših tonih, kot pa da se obtožujemo z lažmi in manipulacijami".

Sindikalisti pravijo, da se je sprva Fidesu zdelo odprtje kolektivne pogodbe preveč oddaljena rešitev, a so se po pregledu pravnih možnosti odločili temu predlogu dati možnost in so o tem obvestili tudi predsednika vlade. Zdaj "ni pomembno, čigava rešitev bo prispevala k temu, da bo vlada zdravnikom in bolnikom vrnila, kar jim je vzela, ne pristajamo pa na manipulacije in laži". Vsako rešitev, ki bo popravila storjeno krivico, bodo podprli, a vladna stran po njihovih besedah v vseh mesecih še ni ponudila nobene rešitve.

Zdravstveni svet je sklenil, da bodo morala vodstva zdravstvenih zavodov in razširjeni strokovni kolegij za posamezne stroke pripraviti predlog optimizacije dežurnih mest na posameznih zavodih oziroma strokah, kot je to že opravila delovna skupina ginekologov za področje porodništva, ki predlaga racionalizacijo porodnišnic. Na podlagi vizije optimizacije dežurnih mest bo pripravljena mreža dežurstev za celotno Slovenijo, ki bo določila število in stopnjo težavnosti dežurnih mest ter katera dežurna mesta bodo prešla v pripravljenost na domu. Ob tem je podpredsednik zdravniške zbornice Mitja Košnik opozoril, da je treba ločiti med dežurnimi mesti v urgentnih centrih in na posameznih oddelkih v bolnišnicah, kjer skrbijo za hospitalizirane bolnike.

Poleg tega je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin zavrnil očitke predsednika zdravstvenega sveta Rajka Kende, da je sindikat v ponedeljek naredil korak nazaj. "Izjave Kende so poskus prenašanja bremena odgovornosti za nedejavnost vlade na ramena zdravnikov."

V pogovoru za Odmeve je Marušič zatrdil, da bi stroka po njegovem mnenju lahko pripravila načrt dežurne službe in spremembe vrednotenj dežurstev do 1. januarja. "Po mojem mnenju predstavniki sindikata ne želijo sprememb, ki jih prinaša zakon, ne samo spremembe plačevanja dodatkov, pač pa tudi vrednotenja dežurniških služb," je med drugim dejal Marušič in dodal: "Sam menim, da je potrebno odpreti kolektivno pogodbo in se lotiti reorganizacije zdravstva v celoti."

"Vlada nam je vzela denar, zdaj nam želi vzeti še počitek in izobraževanje"
Opozorili so še, da se v teh dneh na predlog Marušiča in Kende preverja možnost zmanjšanja dopustov in izobraževanj, zato se sprašujejo, ali jim želi vlada, potem ko jim je vzela denar, vzeti še počitek in izobraževanje. Menijo, da politični veljaki dopuste in izobraževanja razumejo kot ene same dolge počitnice, ki bi jih bilo treba za potrebe vladne priljubljenosti skrajšati. Poudarjajo, da izobraževanj ne gre enačiti z dopustom, saj je stalno izobraževanje in izpopolnjevanje dolžnost ter delovna obveznost zdravnika, ki se ji ne sme odreči in je nazadnje pogoj za ohranitev in podaljšanje licence.

Ob koncu je Kuštrin dejal, da preklic soglasij zdravnikov za prekomerno nadurno delo še vedno velja. Preklicev ne more umakniti niti on sam niti Fides. Po njegovih besedah bo moral vsak sam oceniti, ali bo še naprej prostovoljno delal prek polnega delovnega časa, "mnogi pa preklica ne bodo umaknili nikoli več".

Z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zaradi katere so zdravniki umaknili soglasja za delo prek polnega delovnega časa, bodo dodatki za nadurno delo zmanjšani šele 1. januarja 2011, zato bi bilo ta čas koristneje porabiti za iskanje celovitih rešitev.

Minister za zdravje Dorjan Marušič
UKC po prvem septembru