"Oreh bomo trli, dokler ga ne bomo strli," o iskanju rešitve za zaplete v zdravstvu, napoveduje premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnik
Časa za dogovor je vse manj. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniki in vlada brez dogovora

Minister za zdravje Dorijan Marušič je v pogovoru za Odmeve zatrdil, da bi stroka po njegovem mnenju lahko pripravila načrt dežurne službe in spremembe vrednotenj dežurstev do 1. januarja. "Po mojem mnenju predstavniki sindikata ne želijo sprememb, ki jih prinaša zakon, ne samo spremembe plačevanja dodatkov, pač pa tudi vrednostenja dežurniških služb," je med drugim dejal Marušič in dodal: "Sam menim, da je potrebno odpreti kolektivno pogodbo in se lotiti reorganizacije zdravstva v celoti."

Kot je znano, so na sestanku premier Borut Pahor, minister za zdravje in predstavniki Fidesa znova iskali rešitev glede dežurstev, a dogovora niso dosegli, časa pa je vse manj, saj po prvem septembru začne veljati odpoved soglasja zdravnikov za nadurno delo.

Kuštrin: Pričakovali smo, da bo vlada ponudila rešitev
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po koncu pogovorov dejal, da je pričakoval, da bo vlada ponudila rešitev za problem, ki ga je "zakuhala". Kot je še povedal, vlada zdravnikom ni ponudila ničesar, a po njegovem mnenju je kljub temu mogoče, da bodo rešitev našli pred prvim septembrom, če se bo le pokazala politična volja za to. Ob odhodu z vlade je še izrazil pričakovanje, da bo minister za zdravje na četrtkovi seji vlade dobil mandat, da se uradno pogovarja s Fidesom, namesto da "debatira ob kavi tako kot doslej".

Kenda: Sestanek korak nazaj
Predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda pa je sestanek glede na nastop zdravnikov ocenil kot korak nazaj. Kot je opozoril, je bila vlada pripravljena odpreti kolektivno pogodbo in vprašanje uvrstiti na četrtkovo sejo, a je bil Fides tisti, ki v svojih zahtevah ni želel popustiti.

Predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan pa je izpostavila, da bi denimo pri javnih naročilih, pogrebninah in posmrtninah, dodatku za postrežbo in še kje lahko prihranili bistveno več od tistih 12 milijonov evrov, kolikor jih je vlada prihranila z znižanjem plačila za dežurstva.

V sredo korak bližje
Prvi krog pogovorov (ta je bil prejšnjo sredo) je nakazal, da je rešitev mogoča, saj če je Kuštrin še dan prej trdil, da je edini izhod iz položaja umik novele zakona o sistemu plač, je po srednem sestanku to možnost omenjal le še kot eno izmed več rešitev. Premier Pahor je namreč jasno dejal, da vlada novele omejenega zakona ne bo umaknila, tako da Fides po novem dopušča tudi drugačno ureditev plačila za nadurno delo.

Pahor novele zakona ne bo umaknil
Premier je zavrnil tudi možnost, da bi zdravnike izvzeli iz iz sistema javnih uslužbencev. Predsednik države Danilo Türk, ki se je prav tako sešel s Fidesom, pa je predlagal nekakšno prehodno kolektivno pogodbo, ki bi težave rešila, a je to možnost zavrnil Kuštrin, ki je kot razlog navedel dolgotrajnost postopka. Partnerji o mogočih rešitvah sicer še molčijo.

Kakšne barve bo september?
'Črni september' v zdravstvu bo posledica umika soglasij zdravnikov za delo preko polnega delovnega časa, s čimer so zdravniki zagrozili po sprejetju novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki med drugim znižuje plačilo dežurstev. Novela najbolj prizadene zdravnike, saj je veliko nadur zaradi pomanjkanja zdravnikov v zdravstvu prej pravilo kot izjema.

Premier Pahor napoveduje, da se bo z zdravniki sestajal, dokler ne bodo našli rešitve, in napoveduje, da bodo "trli oreh toliko časa, dokler ga ne bodo strli".

Zdravniki in vlada brez dogovora