Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vsaka stavka, vsako pozivanje ljudi na ceste pomeni ekstremizem. Celotno javnost sprašujem, ali nismo imeli tega v preteklih letih dovolj?" se je v petek minister za zdravje Danijel Bešič Loredan odzval na stavkovne zahteve velike stavke pacientk in pacientov, ki so jo sklicali za torek.

"Obžalujem, da minister tudi tiste stavke iz preteklosti, ki so sedanjo vlado pripeljale na oblast, imenuje ekstremne dogodke. Še huje pa je, da sedanje upravičene predloge, kako izboljšati ta kritičen položaj, on odklanja, češ da jih ni mogoče narediti tako hitro," je za TV Slovenija povedal član iniciative Glas ljudstva Dušan Keber, ki mu je Bešič Loredan na petkovi novinarski konferenci očital, da je za pripravo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem varovanju leta 2017 prejel 20.000 evrov za 770 ur svetovalnega dela, čeprav izdelka na koncu ni bilo.

"Vsakdo si lahko izračuna, da bi za 770 ur opravljenega dela po njegovem ceniku za izbrisane paciente dobil več kot 60.000 evrov. To mi daje priliko, da povem, da on ta hip nagrajuje trikrat bolje zdravnike, ki bi ga morali opravljati v svojih rednih ambulantah," odgovarja Keber, ki pravi, da ga je minister raje osebno diskreditiral, kot da bi se poglobil v predloge civilne iniciative.

"Če bi pobrskal po svojih predalih, bi v njih odkril dokončan predlog zakona z vsemi potrebnimi poglavji in razlagami," je poudaril Keber in dodal, da bo Bešič Loredan v predlogu našel rešitve številnih težav, med drugim tudi to, kako ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Besedna vojna med zdajšnjim in nekdanjim ministrom za zdravje
Sorodna novica UKC Ljubljana: Izrednih razmer ne ustvarjamo, skušamo jih obvladovati

Glas ljudstva: Omalovaževanje ministra

Na ministrove izjave se je z obžalovanjem odzvala tudi civilna iniciativa Glas ljudstva, saj da se je obregnil z omalovaževanjem in jih ni vsebinsko komentiral.

Glas ljudstva bo, kot so napovedali, vztrajal pri javnih shodih in drugih oblikah aktivnega državljanstva, saj to ni ekstremizem, kot je dejal minister, temveč "temelj in srce vsake zdrave demokracije".

Od ministra Bešiča Loredana pričakujejo opravičilo za "nepremišljene, škodljive in razdiralne navedbe", opravičilo njihovemu članu Kebru in še 130.000 državljanom, ki so brez osebnega zdravnika.

Zdravstveni minister se je sicer v petek na napoved stavke pacientov odzval z besedami, da ga žalosti, da se v izjemno težkih razmerah poziva paciente k stavki, s katero zahtevajo takojšen dostop do osebnega zdravnika. "Nemudoma ne more nihče zagotoviti dostopa do osebnega zdravnika," je poudaril.

Pred stavko zdravnikov in zobozdravnikov, napovedano za sredo, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan predstavnike sindikata Fides vabi na sestanek. Srečanje, ki ga kot mediator predlaga predsednik Slovenskega zdravniškega društva Ratko Komadina, je predvideno za ponedeljek popoldne.