Skupne zapadle terjatve do Kemofarmacije naj bi znašale 10 milijonov evrov, zato se tudi sami spoprijemajo s težavami z likvidnostjo. Foto: BoBo
Skupne zapadle terjatve do Kemofarmacije naj bi znašale 10 milijonov evrov, zato se tudi sami spoprijemajo s težavami z likvidnostjo. Foto: BoBo
Bodo nekatere bolnišnice morale zapreti vrata?

Pri plačilu zamujajo vse bolnišnice, najdlje prav jeseniška, ki je 150 dni čez rok plačila. Kritičnih je pet oz. šest bolnišnic, ki pri plačilu zamujajo več kot 100 dni.

Poherc je za STA pojasnil, da najstarejši računi, ki jih jeseniška bolnišnica ni plačala Kemofarmaciji za dobavo zdravil, sežejo v september 2012. Zato so tudi zaustavili dobavo zdravil tej bolnišnici. To se pri tej bolnišnici ni zgodilo prvič, je dejal in dodal, da je zdaj situacija prišla tako daleč, da niti direktor bolnišnice več ne vidi izhoda in se zaveda, da se v kratkem brez pomoči države ne bo rešil, je dejal Poherc.

Izolska bolnišnica je danes po njegovih besedah poravnala določene stroške in tako bodo v prihodnje lahko prejeli zdravila. Pri plačilih po njegovih besedah zamujajo skoraj vse bolnišnice, najslabši plačniki so splošne bolnišnice, najmanj težav pa imajo psihiatrične bolnišnice. Najbolj kritičnih je pet ali šest bolnišnic, ki s plačilom računov zamujajo več kot 100 dni. Pri plačilih po njegovih besedah zamujata tudi oba klinična centra, pri katerih so zneski zaradi njune velikosti toliko višji.

Skupne zapadle terjatve do Kemofarmacije tako po njegovih besedah znašajo 10 milijonov evrov, zato se tudi sami soočajo s težavami z likvidnostjo. "Enkrat tega denarja zmanjka, tudi nam," je dejal in dodal, da se počutijo enako kot podizvajalci v gradbeništvu. Kot skrajni ukrep, ki ga napoveduje za izterjatev sredstev od dolžnikov, je izvršba. Ob tem je dejal, da so lekarne, s katerimi večinoma sodelujejo, dobri plačniki.

Sicer pa Poherc opozarja državo, da se bo "pri dodatnih zamikih plačil s strani države sistem sesul".

Bodo nekatere bolnišnice morale zapreti vrata?