Po navedbah DeSUS-a so zdaj veliko jasnejši kriteriji podeljevanja koncesij. Foto: BoBo
Po navedbah DeSUS-a so zdaj veliko jasnejši kriteriji podeljevanja koncesij. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc
Med ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in predsednikom parlamentarnega odbora za zdravstvo Tomažem Gantarjem je padlo tudi nekaj ostrih besed. Foto: BoBo

Po težkih usklajevanjih in napetih odnosih med ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in DeSUS-om so se partnerji končno dogovorili za kompromisni predlog, ki je po besedah ministrice izboljšava dveh členov. A s tem ne spreminjajo osnovnega koncepta zakona, je povedala v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju. Ministrica je zadovoljna, da bo vlada lahko soglasno potrdila novelo, s katero na transparenten in zakonit način urejajo tudi podeljevanje koncesij v zdravstvu.

Po predlogu se bodo koncesije podeljevale na osnovi javnega razpisa, s koncesijskim aktom za 15 let, ob preverjanju izpolnjevanja pogojev in kriterijev pa se lahko koncesija podeli še za 15 let, je pojasnila ministrica. Podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar je navedel, da so zdaj veliko jasnejši kriteriji podeljevanja koncesij. V poslanski skupini DeSUS-a se bodo sicer po Gantarjevih besedah o podpori zakonu še pogovorili, a načeloma bi ga v kompromisni obliki lahko podprli, je dejal.

15-letna koncesija z možnostjo podaljšanja
Koncesija se tako podeli, če koncedent ugotovi, da javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določen z mrežo javne zdravstvene službe oz. če javni zdravstveni zavod ne more zagotoviti potrebne dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Najpozneje 12 mesecev pred potekom obdobja podelitve koncesije koncedent preveri izpolnjevanje kriterijev kakovosti in realizacijo programa v podeljenem obsegu ter ali še obstoji potreba po podelitvi koncesije. Če so izpolnjeni pogoji, se na podlagi pozitivnega mnenja zavoda za zdravstveno zavarovanje in zdravniške zbornice podaljša obdobje podelitve koncesije za 15 let, določa predlog.

SD-jevo dopolnilo
V SD-ju predlog podpirajo, vendar izpostavljajo svoje zahteve glede določb, ki opredeljujejo konkurenčno prepoved v zdravstvu. V SD-ju bodo tako v parlamentarnem postopku z dopolnilom predlagali, da je tudi za delo v drugem javnem zavodu potrebno soglasje delodajalca, je povedala državna sekretarka v kabinetu premierja Mira Cerarja iz vrst SD-ja Andreja Črnak Meglič. S podporo dopolnilu SD-ja glede soglasja za delo v drugem javnem zavodu tudi v SMC-ju ne bodo imeli težav, je dejal poslanec Branko Zorman in hkrati pozdravil kompromis.

Sicer pa je za SD, ki se je z zakonom strinjal že pred današnjim kompromisom, pomembno, da ostaja primarni izvajalec zdravstvene dejavnosti javni zdravstveni zavod in da s sistemom podeljevanja koncesij ne rušijo že vzpostavljenega v preteklosti.

Predlog zakona bo vlada, ki bo o tem odločala v četrtek, v DZ poslala po rednem postopku.

Kompromis na vladi glede zdravstvenih koncesij
Kompromis na vladi glede zdravstvenih koncesij