Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides (ob ministru Danijelu Bešiču Loredanu) je obiskala Slovenijo. Foto: Onkološki inštitut Ljubljana
Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides (ob ministru Danijelu Bešiču Loredanu) je obiskala Slovenijo. Foto: Onkološki inštitut Ljubljana

Komisarki Steli Kiriakides se je minister Danijel Bešič Loredan pridružil na obisku Onkološkega inštituta Ljubljana. V izjavi po obisku pa je pojasnil, da sta se v pogovoru dotaknila aktualnih tem tako v slovenskem kot evropskem prostoru. Poudaril je boj proti raku, farmacevtski sveženj, evropski podatkovni prostor in področje duševnega zdravja. Slovenija v vseh teh procesih podpira Evropsko komisijo in tudi dejavno sodeluje, je dejal. Komisarki pa je predstavil tudi, "kaj se dogaja z našo zdravstveno reformo".

Osebju Onkološkega inštituta se je minister zahvalil, da so pokazali, da v Sloveniji znamo poskrbeti za tiste, ki se spopadajo z najtežjo obliko obolenja. Kar počnejo na Onkološkem inštitutu, je po njegovih besedah nekaj, kar je lahko zgled tudi številnim v EU-ju.

Foto: Onkološki inštitut Ljubljana
Foto: Onkološki inštitut Ljubljana

Kot je dejal generalni direktor Onkološkega inštituta Andraž Jakelj, komisarka s svojim obiskom daje inštitutu posebno priznanje in tudi dodaten zagon za nadaljnje delo. "Kot edini celoviti onkološki center v Sloveniji čutimo veliko odgovornost do poslanstva, ki ga opravljamo. Ob sodelovanju in podpori EU-ja, ki je bila danes izražena, verjamem, da bomo pri tem uspešni," je dodal.

Pri tem je opozoril, da postaja rak glavna javnozdravstvena težava tako v Sloveniji kot v EU-ju. Po besedah evropske komisarke je Evropska komisija razvila ambiciozen načrt za boj proti raku v EU-ju. Zanj je na voljo več kot štiri milijarde evrov, njegova ključna prioriteta pa je vzpostavitev celovitih onkoloških centrov v vsaki državi članici.

Kiriakides zadovoljna z napredkom Slovenije

Kot je dejala Kiriakides, je omenjeni načrt v veliki meri skladen s slovenskim državnim programom za obvladovanje raka. Izrazila pa je tudi zadovoljstvo, da je Slovenija že začela izvajati priporočila za obvladovanje raka, pa tudi z zagotavljanjem dostopa do presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka. Cilj je, da bi do leta 2025 vsi državljani EU-ja imeli dostop do presejalnih programov za boj proti raku na dojki, debelem črevesu in danki ter materničnem vratu, je pojasnila.

Strokovnjakom Onkološkega inštituta se je zahvalila za odlično delo in upanje, ki ga vsakodnevno vlivajo bolnikom ter njihovim svojcem, pa tudi za tesno sodelovanje z društvi in predstavniki bolnikov, saj je to ključno za uspešno obvladovanja raka.

Strokovna direktorica inštituta Irena Oblak je srečanje s komisarko označila za pomemben korak k utrjevanju povezovanja in sodelovanja pri oblikovanju usklajenih pristopov k obravnavi raka na evropski ravni. Po besedah koordinatorice državnega programa obvladovanja raka Sonje Tomšič sicer Slovenija evropski načrt za boj proti raku, ki ga je Evropska komisija sprejela v letu 2021, udejanja prek državnega programa obvladovanja raka, kjer so cilji in dejavnosti usklajeni tudi s stanjem in potrebami v Sloveniji.

Foto: Onkološki inštitut Ljubljana
Foto: Onkološki inštitut Ljubljana

Državni program obvladovanja

"Osnovni cilj državnega programa obvladovanja raka je zagotoviti enako kakovostno obravnavo vsem bolnikom z rakom, ne glede na njihov kraj bivanja ali institucijo, kjer so obravnavani. Posebna pozornost je namenjena tudi izboljšanju kakovosti življenja bolnikov z rakom," je poudarila. Slovenija je po njenih besedah ena redkih evropskih držav, ki ima na nacionalni ravni vpeljane presejalne programa za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu, dojk ter debelega črevesa in danke. Strokovnjaki pa si že prizadevajo za uvajanje treh novih, za rak pljuč, prostate in želodca.

Debata tudi o farmacevtski zakonodaji

Kiriakides se je sicer z ministrom za zdravje Bešičem Loredanom pogovarjala tudi o reformi na področju farmacevtske zakonodaje. S predlogi v okviru reforme želijo poskrbeti, da bodo vsi pacienti imeli dostop do zdravil, ne glede na to, kje v EU-ju živijo. Zagotoviti želijo cenovno dostopnost zdravil in vzpostaviti sistem, da se ne bo več pojavljalo takšno pomanjkanje zdravil, kakršno so lani doživljale številne države članice. Hkrati pa je treba po njenih besedah spodbujati podjetja, da bodo ohranila močen in inovativen farmacevtski sektor v EU-ju.

Pozdravila je prizadevanja Slovenije v okviru predvidene zdravstvene reforme in napovedala, da bodo Slovenijo na tej poti podpirali, kolikor bo le mogoče. Kot še eno pomembno temo, o kateri sta govorila, pa je omenila tudi področje duševnega zdravja. Predlog na temo duševnega zdravja v EU-ju bodo predstavili prihodnjo sredo, je napovedala.