SCT po saniral vodovodno omrežje, sta se, kot kaže, dogovorila Ivan Zidar (SCT) in minister za zdravje. Foto: MMC RTV SLO
SCT po saniral vodovodno omrežje, sta se, kot kaže, dogovorila Ivan Zidar (SCT) in minister za zdravje. Foto: MMC RTV SLO

Zidar in Marušič sta se strinjala, da je čimprejšnja sanacija nujna in da mora biti v ospredju blagor onkoloških bolnikov, so sporočili z ministrstva. Strokovni skupini ministrstva in SCT-ja bosta tako v sredo nadaljevali pripravo dogovora o sanaciji.

Ali dogovor pomeni, da SCT prevzema krivdo, kar je sredi aprila zatrdil Marušič (SCT po pisanju Dela krivdo zanika), ni znano. Minister za zdravje je namreč dejal, da družba, ki je zgradila nov Onkološki inštitut, priznava odgovornost ali del odgovornosti za pomanjkljivosti in napake pri gradnji vodovodnega sistema.

Zarjavele cevi, rjav in kovina v vodi, pa še legionela
Pogovori o sanaciji sicer potekajo že skoraj leto dni, intenzivnejši pa so v zadnjih dveh tednih. Inštitut za metalne konstrukcije je oktobra lani (vselili so se oktobra 2007) ob pregledu sistema ugotovil, da je pocinkane cevi že temeljito načela korozija, nekatere med njimi pa sploh niso izolirane. To naj bi bil tudi razlog, da se v vodi pojavlja legionela (kar se je dogajala tudi na novi pediatriji, ki jo je prav tako gradil SCT), in (sicer ne na bolnišničnih oddelkih) povečana koncentracija železa in rjastih delcev v vodi. Bolniki pijejo ustekleničeno vodo, na pipe so nameščeni filtri, Onkološki inštitut pa je za odpravo težav z vodo že porabil okoli 40.000 evrov.