Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v slovenskih bolnišnicah trenutno 49 bolnikov s potrjeno okužbo na novi koronavirus, sedem jih potrebuje zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Foto: Reuters
Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v slovenskih bolnišnicah trenutno 49 bolnikov s potrjeno okužbo na novi koronavirus, sedem jih potrebuje zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Foto: Reuters

Zaposlenim v javnem zdravstvu in socialnem varstvu se bo dodatek za neposredno delo z bolniki oz. uporabniki, obolelimi za covidom-19, izplačeval le še danes. Dodatek, ki ga je uvedel izhodni covidni zakon, lahko znaša največ 900 evrov bruto mesečno in je vezan na čas neposrednega dela s covidnimi bolniki.

Tudi sredstva za nadomestila plače za čas zadržanosti z dela zaradi izolacije po potrjeni okužbi s koronavirusom se bodo le še danes povrnila iz državnega proračuna, od sobote dalje pa bo to breme blagajne Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Poslanci DZ-ja so zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva sprejeli 28. oktobra lani. Poleg omenjenih ukrepov zakon med drugim ureja tudi denarne odškodnine za zaplete po cepljenju proti covidu-19 in zaradi zdravljenja covida-19, uvaja pravno podlago za ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika ter omogoča plačevanje vseh opravljenih zdravstvenih storitev in nagrajevanje zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih po enakih merilih kot pri zasebnikih.

Izklop aplikacije, ki je epidemiologom pomagala pri sledenju stikom

Ob tem bo z današnjim dnem v Sloveniji prenehala delovati aplikacija #OstaniZdrav, so sporočili z ministrstev za javno upravo in za zdravje. Kot razlog so navedli trenutno epidemiološko sliko v Evropi in ukinjanje uporabe aplikacije v državah članicah EU-ja. Ob tem bo prenehal delovati tudi servis, ki podpira pridobivanje t. i. TAN-kod ob pozitivnem rezultatu testa na okužbo s koronavirusom.

Aplikacija #OstaniZdrav je bila v času pandemije covida-19 eno od orodij, ki so bila v pomoč epidemiološki stroki pri preprečevanju širjenja okužb s koronavirusom, saj je z različnimi posodobitvami omogočala več funkcionalnosti. Med drugim je omogočala anonimno obveščanje o tveganem stiku z osebo z okužbo s koronavirosom med uporabniki aplikacije, ki so bili ob istem času na skupnem dogodku ali lokaciji, so spomnili na ministrstvih in se zahvalili vsem uporabnikom in razvijalcem aplikacije.