V Šempetrski bolnišnici zdravila in medicinski material  v  veliki meri nabavljajo preko podjetja  za veleprodajo zdravil in medicinskega materiala  Gopharm, katerega  soustanoviteljica je vodja bolnišnične lekarne  Metka Štefančič, vodi pa ga ena od njenih hčera. Foto: BoBo
V Šempetrski bolnišnici zdravila in medicinski material v veliki meri nabavljajo preko podjetja za veleprodajo zdravil in medicinskega materiala Gopharm, katerega soustanoviteljica je vodja bolnišnične lekarne Metka Štefančič, vodi pa ga ena od njenih hčera. Foto: BoBo
Tablete
Javno dostopni podatki razkrivajo, da sta s šempetrsko bolnišnico največ zaslužila dva veletrgovca; Kemofarmacija, 12 milijonov evrov, sledi mu Gopharm z 10. milijoni evrov prihodkov. Ostali dobavitelji so imeli polovico manj prihodkov ali pa so bili ti zanemarljivi. Foto: BoBo
Nov primer zdravstvene korupcije?

V šempetrski bolnišnici zdravila in medicinski material v veliki meri nabavljajo prek podjetja za veleprodajo zdravil in medicinskega materiala Gopharm, katerega soustanoviteljica je vodja bolnišnične lekarne Metka Štefančič, vodi pa ga ena izmed njenih hčera.

Ena hčerka v bolnišnični lekarni, druga bolnišnici prodaja zdravila
Sorodstvene povezave v lekarniškem okolju šempetrske bolnišnice je težko prezreti. Lekarno že več desetletij vodi Metka Štefančič, ki je pri sebi zaposlila še svojo hčerko, ta pa naj bi pri specializaciji preskočila vrsto. Družinskih povezav pa tu še ni konec. Z bolnišnico je poslovno povezana tudi druga hčerka Štefančičeve, Tadeja Štefančič.

Je namreč nekdanja družbenica, zdaj pa direktorica podjetja Gopharm, drugega največjega dobavitelja zdravil in medicinskih pripomočkov šempetrski bolnišnici. Na vprašanja TV Slovenija, kako komentira sume o domnevno netransparentnem nakupovanju zdravil, vodja lekarne ni želela odgovarjati in nas je napotila na vodstvo bolnišnice.

Žiberna: Sorodnike izločamo iz komisij
"Iz komisij, ki so odgovorne za pripravo javnega razpisa, praviloma izločamo družinske povezave. Sistem nabave zdravil in medicinskega materiala je v celoti računalniško podprt in po vnosu prijavljenih dobaviteljev sam 'vrže ven' najcenejšega ponudnika," postopek izbire v šempetrski bolnišnici razloži direktor Darko Žiberna.

Žiberna še pravi, da dosledno upoštevajo zakon o preprečevanju korupcije in zakon o javnem naročanju. "Nimam nobene pravne podlage, da bi katerega izmed dobaviteljev izločil, saj bi tako celo tvegali tožb". Žiberna pravi, da gre naročanje zdravil skozi roke več komisij, ki se oblikujejo v celotnem procesu javnega naročila. "Na več stopnjah imamo omogočene kontrole. Tako jaz kot tudi drugo bolnišnično osebje bi takoj zaznali konflikt interesov."

Kuštrin: Komisije so samo finta, Štefančičeva privilegira Gopharm
"Vodja lekarne Metka Štefančič ima roko nad vsem, kar gre iz bolnišnice in pride vanjo. Nedvomno je vključena v postopke javnega naročanja in izbire dobaviteljev. Poda predlog za izvedbo postopka javnega naročila, oblikuje bazo artiklov, na tej osnovi oceni vrednost javnega naročila in predlaga člane strokovne komisije," besede direktorja izpodbija predstojnik oddelka za anesteziologijo in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

"Štefančičeva omogoča posel podjetju svoje hčerke, komisije pa so samo 'finta', navadna kamuflaža. Člani komisije so vključeni v postopek šele na koncu. Od vodje lekarne dobijo v podpis popis zdravil in medicinskih pripomočkov, v katerem so vedno navedene blagovne znamke točno določenega proizvajalca. Kaj bo na koncu izbrano kot ustrezno, pa je odvisno od tega, za katerega ponudnika gre."

Direktorica Gopharma bo poklicala Žiberno
Hčerka vodje lekarne Tadeja Štefančič je prepričana, da Gopharm zaradi družinskih povezav nima prav nobenih privilegijev. "Se bom pa v naslednjih dneh osebno obrnila na direktorja bolnišnice in ga prosila, naj umakne mojo mamo in sestro iz vseh postopkov, kjer bo nastopalo naše podjetje, in vseh komisij, ki bodo odločale o izbiri dobaviteljev."

Kemofarmacija in Gopharm služita največ
Javno dostopni podatki razkrivajo, da sta s šempetrsko bolnišnico največ zaslužila dva veletrgovca; Kemofarmacija 12 milijonov evrov, sledi mu Gopharm z 10 milijoni evrov prihodkov. Preostali dobavitelji so imeli polovico manj prihodkov ali pa so bili ti zanemarljivi. Podrobnejši pregled obeh podjetij kaže na prepletenost vodstvenih oseb v nedavni preteklosti. Direktorica Gopharma je bila do leta 2007 Karolina Žvanut, ki je zdaj vodja prodaje v Kemofarmaciji.
V času direktorovanja Žvanutove je bila prokuristka podjetja zdajšnja direktorica Tadeja Štefančič. Pri tem velja omeniti, da je agencija za varstvo konkurence oktobra lani ugotovila, da sta Kemofarmacija in Gopharm med štirimi farmacevtskimi grosisti, ki so se več let ne samo kartelno dogovarjali o cenah zdravil, ampak tudi o tem, kako si bodo razdelili trg oziroma na katere javne razpise se bo katero prijavilo. Podjetja so se na ugotovitev AVK-ja sicer pritožila.

KPK predlaga upravni nadzor, ministrstvo ga ne opravi
S primerom naročil v šempetrski bolnišnici se je že pred dvema letoma ukvarjala Komisija za preprečevanje korupcije in ministrstvu za zdravje predlagala, naj opravi upravni nadzor. Vendar se to ni zgodilo, saj se je ministrstvo zadovoljilo z razlago sveta bolnišnice, da nadaljnji ukrepi niso potrebni.

Najprej izločen, potem ustreza
Komisija za preprečevanje korupcije pa se v šempetrski bolnišnici trenutno ukvarja še z enim primerom, povezanim z nabavo medicinskega materiala. Pred dvema mesecema je zahtevala lekarniško dokumentacijo o javnih naročilih za več let nazaj, povezano s kupovanjem žilnih opornic. Prijavo naj bi na KPK naslovil eden izmed neizbranih ponudnikov. Bolnišnica je namreč na javnem razpisu najprej kot neustrezno izločila podjetje Bormia, nato pa za 100.000 evrov pri njem naročila opornice prek naročilnic. Direktor bolnišnice naročilo opravičuje kot izhod v sili, saj naj bi jim zaradi revizije javnega razpisa začele primanjkovati opornice za nujne operacije.

Nov primer zdravstvene korupcije?