Milana Kreka je prejšnja vlada na mesto direktorja NIJZ-ja imenovala 30. aprila 2020. Foto: BoBo/Borut Živulović
Milana Kreka je prejšnja vlada na mesto direktorja NIJZ-ja imenovala 30. aprila 2020. Foto: BoBo/Borut Živulović

Informacije o tem, da je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek odstopil s položaja, so se pojavile že v sredo, a jih sam še ni želel komentirati. Kot poroča Televizija Slovenija, je Krek svetu zavoda, ki se je popoldne sestal na seji, sicer že poslal odstopno izjavo. Kreka je kot vršilec dolžnosti direktorja NIJZ-ja nadomestil Branko Gabrovec, dolgoletni uslužbenec NIJZ-ja in docent na mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje. Bil je tudi med kandidati za zdravstvenega ministra, če bi ta resor pripadel stranki SD.

Gabrovec obljublja transparentnost in učinkovitost

Po besedah predsednika sveta NIJZ-ja Mitje Blaganjeta se Krek vreča na delovno mesto vodje območne enote NIJZ-ja v Kopru. V izjavi po seji sveta se je Blagajne Kreku zahvalil za delo, ki ga je opravil v preteklih težkih dveh letih, zaznamovanih z epidemijo covida-19. "Hkrati pa se zahvaljujem tudi Branku Gabrovcu, da je podal soglasje k imenovanju in zbral pogum, da v teh časih kot vršilec dolžnosti prevzame vodenje NIJZ-ja," je dejal. Dodal je, da je bil Gabrovec edini kandidat, ki je v tako kratkem času podal soglasje in bil pripravljen prevzeti opravljanje te funkcije. Ob tem ima občutek, da bo odstop oz. današnje imenovanje imelo tudi zelo široko podporo med zaposlenimi na NIJZ-ju.

Po njegovih besedah je zdaj priložnost, da pozabimo na pretekli dve leti in se zazremo v prihodnost. Tako Gabrovec kot pred kratkim imenovani v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen sta po mnenju Blaganjeta položaja nastopila v težkih in negotovih časih. Gabrovec je napovedal, da bo NIJZ upravljal kar se da transparentno in učinkovito in poskrbel, da bodo zaposleni delali v prijetnem in spodbudnem okolju. Prav tako bodo naredili vse, da nadgradijo zaupanje prebivalcev, ki je temelj za ohranjanje javnega zdravja. Naloge, ki so pred vodstvom NIJZ-ja, bodo po njegovih besedah zahtevne, a verjame, da se jih bodo skupaj s sodelavci lotili zelo uspešno.

Primopredaja med Krekom in Gabrovcem je predvidena za ponedeljek.

Krek v odstopni izjavi o "mesecu neznosnih političnih pritiskov"

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi, ki jo je pridobil STA, zapisal, da je odločitev sprejel "po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti in njihovi odposlanci izvajali" nad njim po menjavi vlade.

Zapisal je še, da je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker meni, "da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ-ja in bi moral biti izbran na razpisu ter delati celoten mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ-ja". Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ-ju zaradi "nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično vzbujanjem dvoma o sporočilih in priporočilih NIJZ-ja". Ob ponovnem porastu koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. "Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti," je dodal. Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, "ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo". Za STA je povedal, da s tem misli kazensko ovadbo.

Naknadno je Krek v izjavi za STA še dodal, da se je politika vmešala v strokovno delo inštituta in dosegla to, kar je hotela. Vodenje NIJZ je prevzel v najtežjem obdobju, je izpostavil. Kot pravi, je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko.

Blagajne: Nisem zaznal pritiskov. Pogovora sta bila poglobljena, spoštljiva in iskrena.

Mitja Blaganje Krekove izjave o političnih pritiskih zelo težko komentira, saj sta opravila dva "zelo iskrena, zelo spoštljiva in poglobljena pogovora", v katerih sta izmenjala številne poglede in stališča, tako o zadnjih dveh letih kot o tem, kakšna so pričakovanja glede vodenja epidemije. "V vseh teh pogovorih nisem zaznal nič od tega, torej nobenih pritiskov, še najmanj pa česa takega, kar bi bilo neprimerno," je dejal.

Na Krekovo napoved kazenskih ovadb pa predsednik sveta NIJZ-ja odgovarja, da živimo v demokratični državi, kjer ima vsak državljan pravico uporabiti ustrezna pravna sredstva, če meni, da so mu kršene kakršne koli pravice. A je ob tem izpostavil, da je Krek podal odstopno izjavo, tako da ni prišlo do "postopkov, ki bi terjali kakšne sklepe, ki bi za sabo lahko potegnili pravico do pravnega sredstva".

Minister za zdravje večkrat javno povedal, da Krek nima njegovega zaupanja

Da namerava direktor NIJZ-ja Krek podati svoj odstop, je v medijih zakrožilo že na začetku junija. Takrat je povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, temveč na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem večkrat javno pojasnil, da Kreku ne zaupa, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ-ja.

Sorodna novica Ivan Eržen je v. d. strokovnega direktorja NIJZ-ja. Krek ostaja generalni direktor.

Na menjavo Kreka na čelu direktorja NIJZ-ja so sicer konec aprila po volitvah v DZ-ju kazale izjave zdajšnjega premierja Roberta Goloba. V pogovoru za oddajo Tarča na Televiziji Slovenija je namreč namignil, kdo bi utegnil zasesti nekatera ključna mesta. Med drugim je dejal, da na čelu NIJZ-ja znova vidi nekdanjega v. d. direktorja inštituta Ivana Eržena, ki trenutno opravlja funkcijo v. d. strokovnega direktorja NIJZ-ja. Ta je v kratkem odzivu na vprašanje, ali bi bil znova pripravljen prevzeti to funkcijo, tedaj zapisal, da "če se bo Milan Krek odločil za odstop, je potem to ena od možnosti rešitve, vsaj začasne".

Prejšnja vlada Janeza Janše je soglasje h Krekovemu imenovanju podala 30. aprila 2020. Pred tem je inštitut kot v. d. direktorja nekaj časa vodil Eržen, ki je to mesto prevzel po vladni razrešitvi Nine Pirnat z mesta direktorice ob začetku epidemije covida-19 19. marca 2020.