Ivan Eržen. Foto: BoBo
Ivan Eržen. Foto: BoBo
Sorodna novica Funkcijo strokovnega direktorja NIJZ-ja bo do imenovanja namesto Kreka opravljal vršilec dolžnosti

Predsednik sveta NIJZ-ja Mitja Blaganje to vidi kot dobro priložnost za "umiritev diskurza" in nemoten začetek priprav na morebitni jesenski val epidemije covida-19.

NIJZ sicer še naprej vodi generalni direktor Milan Krek.

Blaganje je pojasnil, da je s Krekom opravil nekaj telefonskih pogovorov, na poglobljenem pogovoru pa se zaradi Krekove odsotnosti še nista sešla. Zatrdil je tudi, da nima navodil, da bi moral kogar koli razrešiti.

Eržen je sicer napovedal, da bodo poleti pripravili vse potrebno za strategijo ukrepanja v primeru vnovičnega porasta števila koronavirusnih okužb. To bi pripravljala posebna strokovna skupina, sestavljena iz različnih strokovnjakov. Napovedal je tudi okrepljeno komuniciranje o pomenu cepljenja proti covidu-19.

Na vprašanje, ali se bo prijavil na razpis za strokovnega direktorja, je odgovoril, da odločitve še ni sprejel.

Položaj strokovnega direktorja je uvedla vlada Janeza Janše maja 2021, tedanji položaj direktorja pa spremenila v generalnega direktorja.

Prejšnji teden je vlada Roberta Goloba s sklepom določila, da bo funkcijo strokovnega direktorja do imenovanja opravljal vršilec dolžnosti, in ne Krek. Strokovnega direktorja pa po novem ne imenuje generalni direktor, kot je predvidela Janševa vlada, pač pa svet NIJZ-ja.

Krek je pred kratkim zatrdil, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nanj pritiska, naj odstopi. Sam je poudaril, da ne bo odstopil, ker da na položaj direktorja NIJZ-ja ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc. Bešič Loredan je večkrat pojasnil, da Krek njegovega zaupanja ne uživa, morebitna razrešitev pa je po njegovih besedah v pristojnosti sveta NIJZ-ja.

Ivan Eržen je zdravnik in politik. NIJZ je že vodil med letoma 2013 in 2018. Za krajši čas je bil vršilec dolžnosti direktorja marca leta 2020 po odhodu tedanje direktorice Nine Pirnat. Pod vlado Boruta Pahorja državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu. Na volitvah leta 2011 je kandidiral na listi LDS-a. Bil je kritičen do odziva Janševe vlade na epidemijo covida-19.

Po besedah Blaganjeta so svetniki obravnavali tudi odziv NIJZ-ja na ugotovitve Računskega sodišča glede nepravilnosti in ukrepanja za odpravo teh nepravilnosti. Svetniki so potrdili odgovor sodišču, v katerem NIJZ poroča o odpravi nepravilnosti glede nadzora pri porabi viška opravljenih ur dela in urejanja položajnega dodatka javnim uslužbencem.

Prav tako so strokovnim službam naložili pripravo usklajenega čistopisa statuta, je še dejal predsednik sveta NIJZ-ja.

Eržen strokovni direktor NIJZ-ja