Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Svetniki šempetrske bolnišnice Franca Derganca so se na četrtkovi seji odločili, da o kandidaturi zdravnika Silvana Sakside, dolgoletnega Fidesovega zaupnika, sploh ne bodo glasovali. Zanj se je sicer zavzel tudi resorni minister Janez Poklukar, tudi njegova podpora ni pomagala. Svetniki so namesto imenovanja Sakside zdajšnjega vršilca dolžnosti Ernesta Gortana prosili, naj ostane. In to čeprav je od direktorske kandidature odstopil prav zaradi nesoglasij s Fidesom. In večina je glasovala zanj.

"V vsakem primeru je imenovanje kakršnega koli v. d. začasna rešitev. Iz tega vidika se je članom sveta zavoda zdelo, da je nesmiselno, da menjamo, če bi v to privolil aktualni vršilec dolžnosti, in da nato takoj septembra po počitnicah izvedemo razpis," je za Televizijo Slovenija dejala predsednica sveta bolnišnice Metka Jelinčič Maraž. "To je zagotovo ta trenutek najboljša rešitev," je odločitev komentirala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Denarne, kadrovske in druge težave bolnišnice

Za vodenje šempetrske bolnišnice pa ob vseh njenih denarnih, kadrovskih in drugih težavah velikega zanimanja ni. Mnogi namreč očitajo, da šempetrsko bolnišnico v ozadju vodi Fides. Bolj kot zakulisni boj za zdravniško oblast pa ljudi seveda zanimajo zdravstvene težave.

"Računam, da bomo s covidom-19 v nekaj tednih zaključili," je dejala strokovna direktorica bolnišnice. Po zaprtju covidnega oddelka pa bodo v Šempetru vendarle lahko znova zaživeli vsi medicinski programi. Tudi ortopedija, ki je bila v času covida največkrat preseljena, najbolj okleščena in nekaj časa tudi ukinjena.

Kriza vodenja v šempetrski bolnišnici