Prostori na Prevaljah pred leti. Foto: Barbara Zajc
Prostori na Prevaljah pred leti. Foto: Barbara Zajc

Čeprav je Lek ob napovedi ukinjanja proizvodnje antibiotikov na Prevaljah oktobra 2019 napovedal, da prevaljska lokacija dobiva novo vlogo kot del svetovnega operativnega centra, pa so v Leku za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da tudi ta del ne bo na Prevaljah, ampak ga bodo selili v Slovenj Gradec.

Sorodna novica Lek naj bi do konca leta zaprl proizvodnjo na Prevaljah

Delna selitev v Slovenj Gradec

Podrobnosti v povezavi s tem za zdaj ne želijo razkriti, so pa v popoldanski izjavi na Prevaljah pojasnili, da so ta del od 60 do 70 zaposlenih že prej prerazporedili na svetovni operativni center, ki je del Novartisa, ne več Leka. Zaposleni v svetovnem operativnem centru že zdaj delajo hibridno, v prihodnje pa naj bi zanje uredili pisarne v Slovenj Gradcu.

Na lokaciji Leka na Prevaljah pa bodo nekaj časa določene dejavnosti še potekale, med drugim kontrolni laboratorij, sicer pa naj bi zapiranje lokacije kot take trajalo še kar nekaj časa.
Popoldne je v podjetju potekal sestanek vodstva z zaposlenimi oz. socialnimi partnerji, kjer so zaposlenim predstavili podrobnosti glede načrtovanega zaprtja proizvodnje antibiotikov, ki so jih na Prevaljah začeli proizvajati leta 1988.

Kot je po sestanku medijem povedal predsednik uprave Leka in Sandoza Slovenije Robert Ljoljo, so zaposlenim prenesli novico o ponovni potrditvi namere, da se na lokaciji Prevalje proizvodnja zaustavi konec letošnjega leta, kar so napovedali že oktobra 2019, a so jo pozneje zaradi več okoliščin nekajkrat podaljšali.

Woerner: Težka odločitev

Globalni vodja dejavnosti antiinfektivov v Sandozu Hannes Woerner pa je glede ukinjanja proizvodnje antibiotikov na Prevaljah dejal, da je bila to težka odločitev, ki so jo sprejemali ob svetovnem povpraševanju po antibiotikih in trenutnem pomanjkanju. Glede na zmogljivosti in napovedane dodatne naložbe v njihovi tovarni antibiotikov v Kundlu v Avstriji, pa so po njegovih besedah prepričani, da zaprtje tovarne na Prevaljah ne bo vplivalo na dobavo antibiotikov v letu 2024.

Sorodna novica LEK NA PREVALJAH ŽE 25 LET

"Leta 2022 je Sandoz skupno proizvodnjo antibiotikov znatno povečal, podobno povečanje pa načrtujejo tudi v letu 2023, da bi okrepili oskrbo s ključnimi zdravili na osnovi penicilina," so v povezavi s tem dodatno sporočili iz Leka, medtem ko Ljoljo in Woerner na vprašanja novinarjev nista želela odgovarjati.

Zaposlenim, ki so nekateri razmeroma nezadovoljni zapuščali tokratni sestanek, naj bi med drugim predstavili možnosti internih prezaposlitev na druge lokacije in jim pojasnili možnosti individualnega reševanja nastale situacije. Vodja koroških uradov za delo zavoda za zaposlovanje Jasmina Uršič je pojasnila, da se iz Leka na zavod še niso obrnili.

Del infrastrukture Tabu

Lek je sicer konec leta 2018 na Prevaljah dokončal gradnjo nove proizvodne hale, saj je načrtoval širitev proizvodnje, a je nato septembra 2019 sporočil, da proizvodnje ne bo širil, prejeto državno spodbudo za naložbo pa je vrnil.

Pozneje je novozgrajeno halo za potrebe proizvodnje litij-ionskih baterij kupil mežiški Tab, ki je z Lekom sklenil tudi dogovor o prerazporeditvi dela zaposlenih iz Leka v Tab, vendar izvedbe tega dogovora zaradi zamikanja rokov ni bilo.

Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili v Tabu, so na prevaljski lokaciji že začeli testno proizvodnjo litij-ionskih baterij za shranjevanje električne energije, projekt uvedbe proizvodnje pa po navedbah Taba poteka skladno s terminskim načrtom.

"S koncem letošnjega leta bomo inštalirali novo avtomatsko linijo za sestavo e-modulov. Kapaciteta bo 160.000 modulov letno oziroma 800 megavatnih ur," so zapisali v Tabu.
Glede zaposlovanja pa so pojasnili, da trenutno iščejo več kadrov na področju logistike, razvoja in proizvodnje. "Seveda smo zainteresirani, da ponudimo možnost zaposlitve tudi sodelavcem iz Leka," so dodali.

Po zdajšnjih načrtih in napovedih bo proizvodnja potekala v novi hali na Prevaljah, so se pa, kot so dodali, pripravljeni pogovarjati tudi o možnosti širitve tudi na del, kjer trenutno poteka proizvodnja antibiotikov. Vse je odvisno od tega, kako se bo odzival trg, kjer pa pričakujejo rast, zato bodo morali prilagajati svoje zmogljivosti, so napovedali v Tabu.

Konec Lekove proizvodnje na Prevaljah