V agenciji za zdravila so menili, da bi morala Lekarna Ljubljana za izdelke imeti dovoljenje za zdravila, kot to določa zakon o zdravilih. Foto: MMC RTV SLO
V agenciji za zdravila so menili, da bi morala Lekarna Ljubljana za izdelke imeti dovoljenje za zdravila, kot to določa zakon o zdravilih. Foto: MMC RTV SLO

Ali bo Lekarni Ljubjana odvzet ves dobiček od prodaje domnevno galenski izdelkov, v javni agenciji za zdravila niso pojasnili. Lekarno bodo v skladu z odločbo, ki še ni pravnomočna, tudi oglobili za 8.000 evrov in 400 evrov za odgovornos osebo, to je vodjo galenskega laboratorija Lilijano Zwittinh Čop.

V lekarni so potrdili, da bo v kratkem proti njim glede tega stekel postopek pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani. Sodišče bo namreč ugotavljalo, ali je bila pri prodaji nekaterih galenskih izdelkov, ki bi jih morala lekarna po mnenju agencije tržiti kot zdravila, pridobljena protipravna premoženjska korist, pojasnjuje pravnica Janja Kadunc Mezek.

Lekarna galenske izdelke samo prepakirala
Lekarna Ljubljana je kot svoje galenske izdelke prodajala in tržila zdravila, ki niso bila izdelana v galenskih laboratorijih Lekarne Ljubljana, ampak še zunaj Slovenije, na Poljskem in v ZDA. V Slovenijo so zdravila le prepakirali v embalažo s slovenskimi napisi.

V lekarni ob tem pojasnjujejo, da so omenjene galenske izdelke pričeli prodajati v začetku septembra lani, njihova prodaja pa je trajala pet mesecev. Poudarili so, da so v razvoj in prodajo teh izdelkov vložili precej sredstev, ki se v tako kratkem obdobju prodaje niso mogla povrniti, tako da o pridobljeni premoženjski koristi po njihovem ne bi mogli govoriti.

Izdelke so morali umakniti iz polic
V javni agenciji za zdravila so menili, da bi morala Lekarna Ljubljana za izdelke imeti dovoljenje za zdravila, kot to določa zakon o zdravilih, lekarni pa so odredili, da vseh sedem izdelkov umakne s prodajnih polic, a je lekarna to storila že pred prejetjem odločbe. Šlo je za izdelke metafen, ascalcin, ascalcin plus z okusom grenivke, paracetamol, rhinafen, glukozamin in vitamin C.

Da je lekarna ravnala koruptivno, pa menijo v komisiji za preprečevanje korupcije, saj so se s prodajo "kvazigalenskih izdelkov" izognili postopku (pa tudi stroškom), ki bi ga morali pred prodajo izdelkov izpeljati pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.