Lahko bi se zgodilo tudi, da bi morali bolniki doplačevati nekatera zdravila iz zaloge s staro, to je višjo ceno, opozarjajo v lekarniški zbornici. Foto: MMC RTV SLO
Lahko bi se zgodilo tudi, da bi morali bolniki doplačevati nekatera zdravila iz zaloge s staro, to je višjo ceno, opozarjajo v lekarniški zbornici. Foto: MMC RTV SLO

Lahko bi se zgodilo tudi, da bi morali bolniki doplačevati nekatera zdravila iz zaloge s staro, to je višjo ceno. Lekarne bi lahko zaradi bojazni, da bi jim na zalogi ostala stara zdravila po višji ceni, ostale tudi brez zaloge in bodo morali bolniki po zdravila večkrat.

8. novembra je namreč začel veljati nov seznam najvišjih priznanih vrednosti za skupine medsebojno zamenljivih zdravil. Nekaterim zdravilom se je tako znižala vrednost, kar pa ne bo spremenilo vrednosti zdravilom, ki so jih lekarne že kupile. Do pred nekaj meseci je veljalo, da so lekarne lahko še dva tedna po uveljavitvi novih cen Zavoda za zdravstveno zavarovanje zaračunavale staro ceno, julija pa je bilo to prehodno obdobje ukinjeno.

ZZZS: Lekarne so pravočasno obveščene o novih vrednostih zdravil
V ZZZS-ju očitke zavračajo in opozarjajo, da so bile lekarne o novih vrednostih posameznih zdravil obveščene dovolj zgodaj, da so lahko poskrbele za prilagoditev in bi lahko v enem mesecu in pol, kolikor so že znane nove cene zdravil, odprodale stare zaloge zdravil in se prilagodile novim cenam. Cene, ki bodo začele veljati 8. decembra, so bile namreč določene v oktobru.

A v lekarniški zbornici od vlade pričakujejo, da bo znova uvedla 14-dnevno prehodno obdobje za zaračunavanje stare cene zdravil. Če vlada tega ne bo storila, pa v lekarniški zbornici napovedujejo, da se bo položaj prihodnje leto še dodatno zaostril, saj se takrat predvideva uvedba novih najvišjih priznanih vrednosti zdravil na vsaka dva meseca. Opozarjajo, da bodo lekarne svojo dejavnost prisiljene organizirati tako, kot je v navadi v nekaterih evropskih državah, ko bodo bolniki lekarno morali obiskati dvakrat, prvič, ko bodo prinesli recept, drugič pa bodo, v roku 24 ur, prišli po predpisana zdravila.