Zagovornik pediatrinje Zlatke Kanič je zahteval izločitev Gordane Živčec Kalan iz postopka. Foto: BoBo
Zagovornik pediatrinje Zlatke Kanič je zahteval izločitev Gordane Živčec Kalan iz postopka. Foto: BoBo

Ob začetku ponovne obravnave je Boštjan Penko, odvetnik Zlatke Kanič, zahteval izločitev predsednice zdravniške zbornice Gordane Živčec Kalan iz postopka. Po mnenju Penka obstajajo objektivne okoliščine, ki zbujajo dvom o njeni nepristranskosti. Med drugim ji očita, da je v prvem postopku Kaničevi odrekla pravico do pooblaščenca.

O morebitni izločitvi Gordane Živčec Kalan bo odločalo ministrstvo za zdravje kot drugostopenjski organ, zato je Penko predsednico zbornice pozval, naj ne sprejme dokončne odločitve, dokler ministrstvo ne poda svoje odločitve.

Na obravnavi so sicer znova zaslišali nemškega specialista za medicino otrok Bertholda Koletzka, ki je poudaril, da bi si morali prizadevati za zgodnejše odkritje visoke vsebnosti amonijaka v krvi umrlega Bora Nekrepa. Opozoril pa je tudi na slabe pogoje transporta, ki bi lahko vplivali na nenadno poslabšanje Borovega stanja.

Kaničevi v bran se je na zaslišanju postavil nekdanji predstojnik mariborske pediatrične klinike Alojz Gregorič, ki je dejal, da bi v takšnem primeru tudi sam ravnal približno enako, kot je ukrepala Zlatka Kanič. Po mnenju Gregoriča ne bi v tistem trenutku noben zdravnik v Sloveniji pravilno postavil diagnoze.

Zlatka Kanič ni želela dopolniti svoje izjave iz prve obravnave. Današnje obravnave pa se zaradi obveznosti niso udeležili niti starši Bora Nekrepa. Izjavo staršev je sicer skušal prebrati zagovornik, a mu Gordana Živčec Kalan tega ni dovolila, saj to ne more nadomestiti izjave prič.

L. L.