Zlatka Kanič ima znova zdravniško licenco. Foto: MMC RTV SLO
Zlatka Kanič ima znova zdravniško licenco. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnica Kaničeva ima zopet licenco

Kaničeva se je na odločitev zbornice pritožila, njen zagovornik Boštjan Penko pa je zdaj sporočil, da je ministrstvo odločbo odpravilo. Odpravljena je tudi odločitev, s katero zbornica Kaničevi ni priznala pravice, da se pred očitki brani s pomočjo pooblaščenega odvetnika.

"Pozdravljamo pokončno in pogumno držo pristojnih oseb na ministrstvu za zdravje, ki so bile kljub nevarnosti, da se bo tudi nanje vsul plaz kritik in očitkov, sposobne sprejeti zakonito in strokovno utemeljeno odločitev v korist pritožnici v tej odmevni zadevi," je zapisal Penko.

Obramba Kaničeve je bila prepričana, da je bil ponoven postopek Zdravniške zbornice Slovenije voden nepravilno in nezakonito. Zaradi tega so se pritožili zoper odločbo ter zoper odgovorni uradni osebi zbornice vložili kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Obe uradni osebi - predsednico zbornice in njenega generalnega sekretarja - so prijavili tudi upravni inšpekciji.

Na sodišču obsojena na pogojno kazen
Sicer pa je sodišče odločilo, da je Kaničeva kriva zaradi malomarnost pri zdravljenju dečka. Oktobra lani je bila obsojena na 10 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Je pa bilo na sodišču povedano tudi, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da bi Bor preživel, če bi ona ustrezno in pravočasno ukrepala.

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.

Zdravniška zbornica Slovenije bo odločbi ministrstva za zdravje v zvezi s pediatrinjo Zlatko Kanič preučilo in dopolnilo obrazložitvi in utemeljitvi v delu, kjer jim je ministrstvo to naložilo, so sporočili iz zbornice. Kot so pojasnili, odločba ministrstva po vsebinski plati ne spremeni odločitve zbornice o začasnem odvzemu licence Kaničevi.

Zbornica opozarja, da ji je ministrstvo vsebinsko pritrdilo
Z oddelka za odnose z javnostmi Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da je zbornica postopek do predaje ministrstvu "izpeljala odgovorno tako do članov kot javnosti kljub vsem mogočim pritiskom, tako medijev kot nekaterih udeležencev in stranke v postopku". "Ministrstvo je v svoji odločbi zapisalo, da ne gre za ponovitev postopka v isti zadevi, temveč nov upravni postopek, in pritrdilo zbornici," so poudarili.

Ob tem opozarjajo, da je vodila prvi tak postopek v svoji zgodovini, ki pa je bil z zdravniško-strokovnega vidika izredno zahteven in so se iz njega izločili oz. se mu izognili številni domači in tuji strokovnjaki.

Predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan je vodila upravni postopek po uradni dolžnosti, ker ji je to naložila upravna inšpekcija in "se ni ustrašila zahtevnosti, niti vseh pritiskov, ki jih je bila zaradi tega deležna", so zapisali. Živčec Kalanova je po poglobljeni preučitvi celotne dokumentacije, pridobitvi izjave tako zdravnice v postopku kot prič ter izvedenca izrekla ukrep, navajajo na zbornici in dodajajo, da se je Kaničeva na ta sklep pritožila, kar pa upravni postopek tudi omogoča.

Zdravnica Kaničeva ima zopet licenco