Razkužila so postala del naših življenj. Foto: BoBo
Razkužila so postala del naših življenj. Foto: BoBo

Nobeno razkužilo pa seveda ne more povsem nadomestiti temeljitega umivanja rok.

Smernice Svetovne zdravstvene organizacije, ki jih povzema tudi naš Nacionalni inštitut za javno zdravje, so jasne: v boju proti novemu koronavirusu so učinkovita razkužila z vsaj 60-odstotno vsebnostjo alkohola. Ne glede na udarne slogane na embalaži torej najprej preglejmo, ali je alkohol glavna sestavina izdelka in koliko ga ta vsebuje, svetuje Urša Šmid Božičevič iz zveze potrošnikov: "Verjetno smo v zadnjih mesecih vsi opazili pravi bum razkužil, ki nam jih ponujajo v trgovinah, drogerijah, na bencinskih črpalkah, vsepovsod. A ne bodo uničila novega koronavirusa, ker v izdelku ni dovolj alkohola."

Po njihovih ugotovitvah trditve proizvajalcev o vsebnosti alkohola držijo. A kaj, ko se najdejo tudi izdelki, kjer tega podatka sploh ne najdemo. "Čeprav bi moral biti skladno z zakonodajo ta podatek naveden. Naš nasvet je, naj potrošniki takšne izdelke raje pustijo na policah trgovin."

Nekateri virusi so odpornejši

Najdejo pa se tudi odpornejši virusi: "Prihajajo jesenski, zimski meseci, ko tradicionalno opažimo več okužb tudi z drugimi virusi, ki pa so odporni tudi proti višjim koncentracijam alkohola, na primer okoli do 80 odstotkov."

Če pa izdelek omenjeni pogoj izpolnjuje, je vseeno, ali se odločimo za cenejšega ali dražjega. Pri zvezi potrošnikov opažajo zelo velik cenovni razpon. "Za izdelke smo odšteli nekje od 9,8 evra za liter do 62,5 evra na liter. Gre za ogromne razlike. A vsi izdelki so bili učinkoviti ne glede na to, koliko so stali," je dodala Šmid Božičevičeva.

Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je treba razkužilo nanesti na pravilen način, torej tako, da dosežemo vsa mesta na rokah. Ob tem pa seveda nikakor ne opustimo niti temeljitega umivanja rok z vodo in milom. In še tretje: ko se dotikamo površin na javnih mestih, se z rokami nato ne dotikajmo obraza.