Koncesionar je v Lekarno Bitenc vložil sredstva, za katera je v večini primerov potrebnih več kot deset let, da se povrnejo. Foto: RTVSLO
Koncesionar je v Lekarno Bitenc vložil sredstva, za katera je v večini primerov potrebnih več kot deset let, da se povrnejo. Foto: RTVSLO
Monopol ljubljanskih lekarn?

Lekarniška zbornica je potezo MOL-a, ki je zasebni Lekarni Bitenc odpovedal pogodbo o koncesiji, označila za grob poseg v sistem preskrbe z zdravili.

LZS je poudaril, da za odpoved pogodbe o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti ni razloga, po mnenju Martine Klanjšček iz sekcije zasebnih lekarn pri LZS-ju pa to dejstvo predstavlja alarm vsem zasebnim lekarnam in lekarnam sploh.

Lekarna Bitenc po pravico na sodišče
Lekarna Bitenc, ki je zdaj zaprta, se je na dokončno odločbo o odpovedi koncesije pritožila, a če na pritožbo do ponedeljka ne bo odgovora, se bo morala izseliti iz najetih prostorov v Mercator centru, je povedal odvetnik Lekarne Bitenc Anton Pregelj.

Dodal je še, da je to zloraba instituta koncesijske pogodbe, ki je sicer mešana in se nanaša na javno-zasebno partnerstvo. Mestna občina Ljubljana s svojim ravnanjem ne spoštuje zakona o lekarniški dejavnosti, saj bi morala po njem navesti razloge, zaradi katerih želi odpovedati pogodbo o koncesiji.

Kolegij podpira boj zasebne lekarne
Klanjščkova je poudarila, da odpoved pogodbe o koncesiji pomeni tudi omejevanje pravice bolnikov do proste izbire izvajalca zdravstvene dejavnosti.

Po mnenju Razširjenega strokovnega kolegija za lekarniško farmacijo pri LZS-ju bi občina lahko odpovedala koncesijo le, če bi bistveno spremenili pogoje, ki bi onemogočili nadaljnje opravljanje dejavnosti pod pogoji sklenjene pogodbe. A Lekarna Bitenc je ves čas delovanja svoje dejavnosti opravljala v skladu z vsemi strokovnimi in etičnimi načeli, poleg tega pa dobro posluje in se odziva na potrebe prebivalstva, so še dodali v kolegiju.

Monopol ljubljanskih lekarn?